september 14, 2017

Neprezračena vinska klet je smrtno nevarna

Pri jesenskih kmetijskih opravilih, še posebej v vinskih kleteh, morate biti zaradi povišane koncentracije smrtno nevarnih plinov še posebej previdni. V klet se ne odpravite sami, prisotnost plina pa preverite s svečo!

Plin v vinski kleti je lahko usoden.

Večkrat na dan naredite prepih!
Vsem, ki se ukvarjate s pridelavo mošta in kuhanjem sokov, pristojni svetujejo, da ste pri teh opravilih še posebej previdni. Pri vrenju mošta in sadja namreč nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zato je lahko zadrževanje v neprezračenih prostorih takrat smrtno nevarno! "Ogljikov dioksid je zelo strupen plin. Je brez barve in okusa. Zato mora biti klet dobro prezračevana. Prezračujete tako, da večkrat na dan naredite prepih, predvsem pa tega opravila nikoli ne opravljajte sami," svetuje strokovnjakinja za vinarstvo Tadeja Plevnik Vodovnik iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor. Dodaja, da je dober indikator za preverjane vsebnosti plina goreča sveča. "Ko začne plamen ugašati, moramo prostor takoj zapustiti," pravi. V času trgatve pa prav tako ne pozabite na varnost na cestah, zato ne vozite pod vplivom alkohola. Izjemno pazljivo tudi pri vožnji s traktorjem. (SP)