maj 22, 2019

Nevarnost za mišjo mrzlico tudi v naših krajih

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svarijo pred mišjo mrzlico. V letošnjem letu so bolezen, ki jo prenašajo glodavci, do minule nedelje zaznali že pri 79 osebah. 19 jih je iz Podravja, 2 iz savinjske regije. Kako se izogniti mišji mrzlici, ki je lahko tudi smrtna?

Poskrbite, da hrana ne bo v kleti in shrambe privabljala glodalcev. Njihovi iztrebki so lahko nevarni. (Foto: Pixabay)

Glodalci nosilci, ljudje naključni gostitelji 
»Oboleli prihajajo iz že znanih žarišč mišje mrzlice, in sicer: 38 iz jugovzhodne Slovenije, 19 iz podravske, štirje iz koroške, trije iz osrednjeslovenske, posavske in pomurske regije, dva iz savinjske regije, ter po en iz gorenjske, primorsko-notranjske in zasavske regije. Vsi bolniki so bili hospitaliziranih, umrl ni nihče,« navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in razlagajo, da mišjo mrzlico oz. hemoragična mrzlica z renalnim sindromom povzročajo hantavirusi. Njihovi kronični nosilci so glodalci, kot so miši, voluharji in podgane, ljudje pa smo naključni gostitelji virusa. Bolezen naj bi se z glodalca na človeka prenesla preko vdihavanja virusov, ki so v delcih izločkov glodavcev, s katerimi se okužijo hrana, voda in okolje.

Občine, kjer so letos že zaznali obolele za mišjo mrzlico. (Foto: NIJZ)

Kakšni so simptomi?
Od okužbe do nastanka znakov bolezni lahko minejo tudi do štirje tedni, bolezenski znaki pa so, kot pišejo na NIJZ, deloma odvisni tudi od vrste virusa, ki je okužbo povzročil. »V prvi fazi so prisotni predvsem visoka vročina, mrzlica, močan glavobol, močne bolečine v ledvenem predelu in trebuhu. Pojavijo se bolečine pri gibanju očesnih zrkel, očesne veznice so močno pordele, bolnik je v obraz rdeč, kot bi bil opečen po sončenju,« naštevajo in dodajajo, da se pri lažji obliki v tej fazi obolenje tudi konča. Obstajajo pa tudi težji primeri, ko po nekaj dnevih visoke vročine nenadno pade krvni pritisk. Bolnik postane nemiren, pojavijo se motnje zavesti, krči, krvavitve v koži in sluznicah. »Temu obdobju sledi obdobje, kjer prevladujejo znaki odpovedi ledvic in v tem obdobju je tudi velika nagnjenost h krvavitvam. To obdobje traja nekaj dni, lahko pa v tej fazi bolnik tudi umre,« pravijo in dodajajo, da je smrtnost bolezni od 5 do 15-odstotna.

Poskrbite za preventivo
Pred mišjo mrzlico se v prvi vrsti zavarujete tako, da glodalcem preprečite vstop v hišo, pri čemer poskrbite za varno odstranjevanje odpadkov hrane, da ne privabljate glodalcev, za primerno shranjevanje živil, najbolje v zaprtih posodah, ter za redno deratizacijo. Kar nekaj nasvetov je dobro upoštevati pri čiščenju prostorov, ki so bili dalj časa zaprti. O tem več preberite TUKAJ. Precej okužb z mišjo mrzlico pa je sicer tudi v naravi. »Med bivanjem v naravi pazimo, da zaščitimo hrano in pijačo pred glodalci, da hrane ne puščamo na tleh, da ne pijemo vode iz izvirov ali tolmunov, da ne poležavamo na golih tleh ter da skrbimo za higieno rok,« svetujejo strokovnjaki iz NIJZ. (AD)