maj 11, 2017

Nevzdržno življenje ob zreški Kovaški cesti

"Ob hiši imamo vrt z igrali, a otroci zaradi bučnega hrupa ne morejo uživati v njem. Dan in noč doni hrup iz Uniorjeve kovačije, ponoči se pogosto zbujamo, čutimo tudi tresljaje," opisuje Beno Šonc, ki skupaj s stanovalci ob Kovaški cesti v Zrečah pristojne že leta opozarja na moteče razmere. Odgovorni pa (še) nič.

Bodo prebivalci ob zreški industrijski coni le dočakali rešitev?

Civilna iniciativa: "Država ščiti interes industrije"
Unior zaradi novih poslov širi proizvodnjo, uvaja štiri-izmensko delo, nabavlja novo opremo, zaposluje, povečuje prihodke in dobiček. To je pozitivna plat zgodbe. Negativno stran pa občuti veliko Zrečanov, stanovalcev ob kovaški industriji v središču mesta, ki vse teže prenašajo hrup. "Uradne meritve so že pred leti pokazale, da hrup podnevi presega 65 decibelov in 61 decibelov ponoči, kar je več od kritične vrednosti. Imamo mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki pristojne poziva k ukrepanju, saj naše zdravje trpi. Duševno in telesno. Kako dolgo še? Bomo prisiljeni živeti v zaprtih prostorih? Pristojne na lokalni in državni ravni opozarjamo že leta. A neuspešno, saj so z raznimi uredbami in odloki vedno korak pred nami, da je s hrupom na papirju vse v najlepšem redu," je ogorčen predstavnik Civilne iniciative Beno Šonc. Zdaj Ministrstvo za okolje in prostor pripravlja novo uredbo o hrupu, ki je bila v javni obravnavi do 3. maja. Po mnenju članov civilne iniciative jim ne prinaša nič dobrega. Menijo, da država še vedno ščiti interes industrije. "Zelo nas je razjezilo, ko smo izvedeli, da so predstavniki gospodarstva lobirali pri pripravi nove uredbe. Nam sodelovanja pri pripravi izhodišč niso omogočili, smo pa v času javne obravnave posredovali svoje predloge in pripombe. Zdaj pa čakamo na odgovore ministrstva v upanju, da bodo upoštevane," še pravi Šonc.

Ministrica: "Problem smo začeli reševati"
Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen se je v sklopu vladnega obiska v naših krajih srečala s člani zreške civilne iniciative. Na sestanku so bili prisotni tudi predstavniki občine Zreče in podjetja Unior. "Problem smo začeli reševati. Strokovni sodelavci na našem ministrstvu bodo v kratkem posredovali odgovore na pripombe, ki so nam jih posredovali nezadovoljni prebivalci Kovaške ceste. Sestali pa se bodo tudi s predstavniki Uniorja, predvidoma avgusta. Do takrat bo pripravljena študija o najbolj primernih ukrepih za zmanjšanje hrupa v neposredni bližini kovačnice," pojasnjuje ministrica, ki je prepričana, da nobeno podjetje ne more delovati uspešno, če nima urejenih odnosov v lokalnem prostoru. Za komentar smo prosili tudi podjetje Unior. V sporočilu za zapisali: "Meritve hrupa v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem in veljavno zakonodajo že izvajamo. Določene ukrepe za zmanjševanje smo že izvedli. Da bi k problematiki pristopil bolj celovito, smo naročili izdelavo študije pri mednarodno priznanemu podjetju, ki ima na tem področju veliko referenc. V tej študiji bodo vključene meritve, predlogi ukrepov za zmanjšanje hrupa in ocena vrednosti ukrepov. Ocenjujemo, da bo študija zaključena do letnih dopustov in da bo civilni iniciativi in predstavnikom občine predstavljena do začetka avgusta." Obema platema problema, Benu Šoncu in Ireni Majcen, prisluhnite v spodnjih posnetkih. (BF)

Galerija slik

Datoteke

BENO ŠONC O HRUPU

MINISTRICA IRENA MAJCEN O HRUPU