december 17, 2015

Nikar ne pobegnite s kraja prometne nesreče!

Policisti Postaje prometne policije Celje so v zadnjem obdobju obravnavali
več prometnih nesreč s pobegi. Konec prejšnjega tedna so bili v le treh dneh štirje takšni primeri. Zagrožene so visoke kazni.

Za razjasnitev okoliščin prometnih nesreč policisti potrebujejo čim več podatkov.

Strah pred kaznijo in brez pogojev za vožnjo
Vse več je prometnih nesreč, v katerih povzročitelji ali pa ostali udeleženci s kraja odpeljejo, ne da bi drugim udeležencen dali svoje podatke ter podatke o vozilu in zavarovanju. „Ugotovitve kažejo, da vozniki najpogosteje odpeljejo zaradi strahu pred kaznijo, saj pogosto ne izpolnjujejo pogojev za vožnjo, bodisi vozijo brez veljavnega vozniškega dovoljenja ali vozijo neregistrirano vozilo in podobno. Mnogi pa s kraja odpeljeljo, ker vozijo pod vplivom alkohola ali drugih substanc,“ razlagajo policisti celjske postaje prometne policije. Svetujejo, da v primeru udeležbe v prometni nesreči ostanete na kraju nesreče in z drugim udeležencem izmenjate svoje podatke kot tudi podatke o vozilu in zavarovanju. „V primeru, da drugi udeleženec tega ne stori, si skušajte zapomniti čim več podatkov o vozilu in vozniku, predvsem registrsko tablico ali vsaj njen del, tip in barvo vozila ter morebitne druge podrobnosti, kot so napisi in nalepke na vozilu, dodatna oprema in podobno,“ sporočajo policisti in poudarjajo, da jim lahko tovrstne informacije odločilno pomagajo pri izsleditvi pobeglih voznikov ter pri razjasnitvi okoliščin nesreče.

Globa in kazenske točke
Za pobeg s kraja prometne nesreče so zagrožene visoke kazni. Poleg osnovne kazni za morebiten prekršek vas lahko doleti še globa od 500 do 1.200 evrov ter 18 kazenskih točk. Kazen je doletela tudi povzročitelje vseh štirih prometnih nesreč s pobegom, ki so jih obravnavli konec minulega tedna. V eni od teh nesreč se je udeleženka sicer lažje poškodovala. (AD)