april 18, 2020

Na vikend v drugo občino le s podpisano izjavo

Že od konca marca zaradi epidemije novega koronavirusa veljajo stroge omejitve gibanja na javnih mestih in površinah ter prepoved gibanja izven občine stalnega ali začasnega bivališča. Z današnjim dnem pa je začel veljati nov odlok, ki prinaša nekaj novih pravil. Preveri podrobnosti.

Pozor, prehajanje med občinami je še vedno prepovedano, z nekaj izjemami. (Foto: Pixabay)

Individualni športi ja, kolektivni ne
Še naprej je prepovedano zbiranje in druženje, z izjemo z ljudmi, s katerimi je posameznik v skupnem gospodinjstvu. Še vedno tudi velja, da ne smemo zapustiti občine, v kateri imamo prijavljeno stalno ali začasno prebivališče. Nekaj izjem je veljalo že doslej, o čemer smo pisali TUKAJ. Novi odlok, ki velja od danes, pa dopušča tudi nekatere športne aktivnosti posameznikov v svoji občini. »Lahko posameznik, ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb, na prostem oziroma odprtih javnih krajih v občini prebivališča, izvaja športno-rekreacijsko dejavnost individualnega značaja (npr. tek, kolesarjenje, golf, joga) ali izvaja takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri ob običajnem izvajanju ni mogoč stik z drugimi posamezniki (npr. tenis, badminton, balinanje),« piše v odloku.

Dovoljena vzdrževalna in sezonska dela v drugi občini
Odslej so dovoljena tudi vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih izven občine prebivanja. »Zaradi izvajanja vzdrževalnih del ali sezonskih opravil je dovoljen prihod, odhod in zadrževanje na zasebnem zemljišču ali objektu izven občine prebivališča. Dostop na zasebno zemljišče ali objekt v občino izven občine prebivališča je dovoljen le po najbližji javni cesti ali javni poti,« navaja odlok, ki pa ob tem zahteva, da ima posameznik pri sebi izpisek iz zemljiške knjige ali drugo listino, s katero dokazuje pravico do uporabe zemljišča ali objekta. Prav tako mora imeti pri sebi lastnoročno podpisano čitljivo izjavo, ki jo mora na zahtevo pokazati inšpektorju Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije ali policistu. Najdete jo na spletni strani ministrstva za notranje zadeve, da si jo lahko natisnete in jo izpolnite.

Ministrstvo za notranje zadeve je ob tem pripravilo odgovore na nekaj najpogostejših vprašanj, povezanih z omejitvami gibanja. Preverite TUKAJ. (AD)

Takšen je vzorec izjave, ki jo bo treba izpolniti in podpisati, če boste želeli na svoje zemljišče izven občine stalnega ali začasnega bivališča.