september 12, 2019

Nova razstava o Josipu Pelikanu le začetek

Pred 100 leti je znameniti celjski fotograf Josip Pelikan prevzel atelje, ki ga je pred 120 leti zgradil njegov predhodnik Johann Martin Lenz. Po Pelikanovi zaslugi je Celje eno najbolje fotografsko dokumentiranih mest. Muzej novejše zgodovine se mu želeli pokloniti z obsežno razstavo, enega prvih korakov so naredili sinoči.

Atelje, ki je v Celju že 120 let je pred 100 leti prevzel Josip Pelikan. Muzej novejše zgodovine ima z njim in Pelikanovo hišo velike načrte. (Foto: Štajerski val)

Ob 120-letnici postavitve ateljeja in 100-letnici prihoda Josipa Pelikana v Celje je tamkajšnji Muzej novejše zgodovine pripravil občasno razstavo. Postavili so jo v kletne prostore Pelikanove hiše. To je celjska občina pred časom odkupila od fotografovih svojcev in jo maja predala v upravljanje muzeja, ki želi v njej ustvariti sprehod skozi zgodovino fotografije od konca 19. do 2. polovice 20. stoletja ter preteklost povezati s sedanjostjo. Tako bi bili edinstveni ne le v slovenskem, temveč tudi v mednarodnem prostoru.

Avtor razstave in direktor muzeja Tone Kregar pravi, da ob letošnjih obletnicah niso želeli klasične razstave - to že ponuja atelje, ki je prav tako v rokah Muzeja novejše zgodovine. Lotili so se je bolj umetniško in tako naredili enega prvih korakov do končnega cilja za Pelikanovo hišo. O podrobnostih pa v spodnjem posnetku, Tina Murko Gajšek je Toneta Kregarja na odprtju razstave ujela pred mikrofon. (TMG)

Galerija slik

Datoteke

Tone Kregar o razstavi in Josipu Pelikanu