januar 11, 2018

Nove priložnosti za učinkovitejši tehnološki razvoj

V duhu četrte industrijske revolucije je tudi slovenska družba pred novimi izzivi. Zato vlada spodbuja razvoj novih tehnoloških znanj, da bo slovensko gospodarstvo ohranjalo konkurenčnost. Tako med drugim financira Učne izdelovalne laboratorije, enega so včeraj odprli na konjiški gimnaziji.

Dijak Leon Kukovič je z navdušenjem predstavljal opremo novega učnega izdelovalnega laboratorija na konjiški gimnaziji. (Foto: Sašo Jakob in Tadej Slapnik)

Ključno je povezovanje in sodelovanje
Učni izdelovalni laboratoriji (U- lab) so stičišče šolstva in gospodarstva, države in lokalne skupnosti. V njih so na voljo najsodobnejše tehnologije digitalizirane proizvodnje in prototipiranja za razvoj inovativnih izdelkov. "Tako se mladi lahko že med šolanjem srečajo z možnostmi, ki jih ponujajo sodobne tehnologije. Obenem pa se navdušujejo za tehnična znanja in poklice s tega področja. Kasneje pa zaposlitve. Obenem so vrhunska znanja ključna za učinkovit razvoj slovenskega gospodarstva," je ob odprtju U-laba v Gimnaziji Slovenske Konjice za naš radio dejal premier Miro Cerar. Ob tem pa poudaril, da mora biti razvoj tehnologije etičen, v službi človeka in kakovosti življenja celotne skupnosti.

V Slovenskih Konjicah in Zrečah trije
Ko je država predlani za vzpostavitev prvih U-labo-ov zagotovila 1,8 milijona evrov in lani še 1,2 milijona, nekateri že zaključujejo prve projekt v sodelovanju z gospodarstvom. Na širšem Konjiškem so na voljo trije U-labi. Eden je v Srednji poklicni in strokovni šoli v Zrečah, drugi v prostorih MS Servis na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah, tretji pa je včeraj odprl vrata na konjiški gimnaziji. Za slednjega je država primaknila okoli pol milijona evrov. Direktorica Šolskega centra Slovenske Konjice - Zreče Jasmina Mihelak Zupančič pravi, da najnovejšo pridobitev lahko koristijo vsi, ki imajo tehnično predznanje, ga želijo nadgrajevati, pripraviti maturiteno ali diplomsko nalogo. Podjetja oziroma podjetniki bodo v njih razvijali nove projekte oziroma produkte, prototipe za nove izdelke. Kakšen bo odpiralni čas U-labov in koga vse pričakujejo, je Mihelak-Zupančičeva povedala v spodnji izjavi. Tam lahko prisluhnete tudi premieru Cerarju in gimnazijcu Leonu Kukoviču, ki nam je opremo učno-izdelovalnega laboratorija podrobneje predstavil. (BF)

Datoteke

JASMINA MIHELAK ZUPANČIČ

LEON KUKOVIČ

DR. MIRO CERAR