junij 29, 2016

Novi zapleti pri reševanju Šmarskega hrama

Šmarska občina se želi preseliti v Šmarski hram. Tako bi zapustila nevarno stavbo, ki se nagiba, prav tako bi rešila problem propadajočega Šmarskega hrama. Ko je že kazalo, da ima dober načrt, so se na pot postavile nove prepreke. Za dopoldne napovedano dražbo dela objekta Šmarski hram je sodišče preklicalo.

Na Šmarskem hramu je že dolgo napis PRODAM. Kako dolgo še bo?

Kakšen je bil načrt?
Šmarska občinska uprava se mora izseliti iz objekta, kjer domuje, saj se iz leta v leto bolj nagiba in je tako vedno bolj nevaren. V igri je bilo že veliko možnosti. Kot zadnja in najprimernejša je bila selitev v Šmarski hram. Načrt je bil, da šmarsko podjetje Latis na dražbi, ki je bila napovedana za to dopoldne, skuša kupiti del Šmarskega hrama. Zatem bi kupilo še preostanek stavbe, ki je v lasti več denacionalizacijskih upravičencev, in objekt obnovilo. Občina in Latis sta tako že sklenila predpogodbo, ki občino zavezuje, da odkupi tisoč kvadratnih metrov površin v obnovljenem hramu. Preostanek bi Latis prodal ali oddal ostalim subjektom.

Lastnik plačal kupnino, DSU ustavila izvršilni postopek
Načrte je prekrižal preklic dražbe. Umaknila jo je Družba za svetovanje in upravljanje, nekdanja lastnica skoraj polovice Šmarskega hrama, ki pa ga je prodala podjetju NVZ, a še čakala kupnino. „Dolžnica, družba NVZ, je poravnala dolg, torej preostanek kupnine za nakup dela objekta Šmarski hram, do družbe DSU. Neplačilo kupnine skladno s pogodbo je bilo razlog za začetek izvršilnega postopka s strani DSU, v sklopu katerega je bila razpisana tudi dražba za prodajo dela Šmarskega hrama. S poplačilom dolga so odpadli razlogi za nadaljevanje izvršilnega postopka, zaradi česar je bila s strani odvetnika DSU umaknjena izvršba,“ so nam pojasnili v državni Družbi za svetovanje in upravljanje.

Šmarski hram še vedno naprodaj
Ostali vpleteni v zgodbo so bolj skopi z odgovori. Solastnik in direktor družbe NVZ, Dušan Pondelak, nam je povedal, da je njegov del Šmarskega hrama še vedno na prodaj, tako še naprej čaka klic morebitnih kupcev. A pričakovati je, da bo cena zdaj gotovo višja, kot bi bila na dražbi. Ali bo podjetje Latis, ki se je na dražbi želelo potegovati za nakup, objekt kupilo tudi po višji ceni, nam direktor Matej Pezdevšek še ni znal pojasniti, saj da se bodo lastniki o nadaljnjih korakih odločali v prihodnjih dneh. Kaj zaplet pomeni za šmarsko občino in njene aktivnosti k čimprejšnji selitvi v varnejšo stavbo, je prav tako težko reči. Vodstvo občine zadeve namreč še ne komentira, saj o njej uradno še ni obveščeno. (AD)

Povezani prispevki:
ŠMARSKA OBČINA KOT STOLP V PISI
OBČINA V ŠMARSKI HRAM?
TRUD ZA OŽIVITEV ŠMARSKEGA HRAMA
MALO INTERESA ZA NAJEM ŠMARSKEGA HRAMA