Novorojenček preživel, mati bo ovadena

22.01.2018

Primer detomora so na Policijski upravi Celje nazadnje obravnavali leta 2010, pred tem pa dva primera leta 2000. (Foto: Štajerski val)

Novorojenčka, ki so ga v soboto našli v sanitarijah Centra za varno vožnjo na Vranskem, je rodila in tam pustila mlajša ženska, ki se je udeležila tečaja varne vožnje. Deček ni v življenjski nevarnosti, njegovo mater pa bodo kazensko ovadili zaradi poskusa detomora.

Srečen konec zaradi hitrega odziva
Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja celjskih kriminalistov Milan Vogrinec, je ženska, doma z območja Policijske uprave Celje, v center prišla na tečaj varne vožnje. Ker je bila po ocenah zaposlenih v slabšem psihofizičnem stanju, so ji predlagali, da pride drugič. A je vztrajala, da bo tečaj opravljala. Med usposabljanjem je nato odšla v toaletne prostore, kjer je rodila, otroka pa pustila tam. Takoj po porodu sta se s partnerjem odpeljala. Zaposleni v centru so takoj opazili nenavadno obnašanje ženske, zato so odšli v toaletne prostore, kjer so našli otroka. Inštruktor varne vožnje mu je do prihoda reševalcev nudil prvo pomoč, nato so novorojenega dečka odpeljali v celjsko bolnišnico, od tam pa s helikopterjem v ljubljanski klinični center. Njegovo stanje je po zadnjih podatkih stabilno in ni v življenjski nevarnosti. Kriminalist Vogrinec je pohvalil hiter odziv in prisebnost zaposlenih v Centru varne vožnje na Vranskem, kar je prispevalo k srečnemu koncu. Na Policijski upravi Celje so primere detomorov nazadnje obravnavali leta 2010 in 2000, a so se žal vsi končali tragično.

Kaj sledi?
Mater otroka in njenega partnerja so policisti kmalu po dogodku izsledili in jima odvzeli prostost. Žensko so zaradi stanja po porodu hospitalizirali v celjski bolnišnici, od koder so jo včeraj odpustili. Oba s parterjem sta trenutno na prostosti, po končani preiskavi pa bodo zoper oba ukrepali. Žensko čaka kazenska ovadba zaradi poskusa detomora. O dečkovi usodi bo sicer odločal pristojni center za socialno delo. V spodnjem posnetku o tragičnem dogodku prisluhnite izjavi vodje celjskih kriminalistov Milanu Vogrincu. (NS)

Izjava vodje celjskih kriminalistov Milana Vogrinca
Štajerski val v sliki