maj 22, 2018

O izzivih ženskega podjetništva

MPI Vrelec Rogaška Slatina je ob svetovnem dnevu ženskega podjetništva v Rogaško Slatino na poslovno srečanje privabil uspešne podjetnice iz Slovenije in tujine. Njihovo skupno sporočilo, je, da ni ovir za žensko energijo. Ta ne pozna neuspeha, ampak samo uspeh in naučene lekcije.

V Rogaški Slatini so se srečale podjetnice iz vse Slovenije in gostje iz sosednje Hrvaške na poslovnem srečanju o izzivih ženskega podjetništva.

Še vedno čutiti diskriminacijo
Ob tej priložnosti so podjetnice predstavile Listino o ženskem podjetništvu v Sloveniji, s katero želijo opozoriti na še vedno neenake pogoje za delo in karierni razvoj za podjetnike in podjetnice. »Ženske podjetnice se še danes srečujejo s številnimi ovirami, ko stopajo na samostojno pot podjetništva. Velikokrat naletijo na različne oblike diskriminacije na podlagi spola, prav tako pa jih upočasnjuje lastna manjša samozavest in prevladujoč model ženske v družbi: žena - mama - gospodinja,« je izpostavila Branka Aralica, organizatorica srečanja in direktorica Mrežnega podjetniškega inkubatorja Vrelec Rogaška Slatina.

V podjetništvu malo žensk
Kljub temu, da v strukturi prebivalstva po spolu predstavljajo ženske približno polovico prebivalstva, je odstotek žensk v podjetništvu še vedno nizek. Po podatkih Globalnega podjetniškega monitorja (GEM) je bilo v letu 2014 med vsemi podjetniki znotraj držav EU le slabih 36 odstotkov novih in nastajajočih podjetnic, v Sloveniji pa celo manj kot 34 odstotkov, torej še 2 odstotka manj. Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, je izpostavil, da so v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravili komplementarni ukrep za ženske, ki želijo začeti samostojno podjetniško pot. Z dogodki, kot je bil tokratni, želijo organizatorji opozoriti na neenak položaj in vrednotenje dela ženskih podjetnic v primerjavi z moškimi v poslovnem okolju. Na dogodku so sodelovale uspešne podjetnice iz Slovenije in tujine. Iz lokalnega okolja Nataša Černelič (Narent d.o.o.), mag. Darija Štraus Trunk (Sklad NEK, Inter MAK)in dr. Marinka Vovk (Center ponovne uporabe, PE Rogaška Slatina), podjetnice iz Slovenije, ki delujejo tudi izven naših meja Danica Zorin Mijošek (Kozmetika Afrodita, d.o.o.), Sonja Šinigoj (SAOP d.o.o.), in Irena Linasi Rogač (IrePodjetje Tim Valores, d.o.o.), svoje izkušnje pa bosta z nami delili tudi uspešni podjetnici iz sosednje Hrvaške Sanela Dropulić in Janja Pavetić.

Ni neuspeha, je samo uspeh in naučena lekcija
Gostje so sodelovale v treh panelnih razpravah, v katerih so delile svoje zgodbe in izkušnje. Nataša Černelič je izpostavila, da so ženske bolj racionalne, bolj premišljene, preden kaj ukrenejo in zato na dolgi rok celo uspešnejše od moških. Mag. Darija Trunk Štraus je opozorila na preobremenjenost žensk: »Žensko po opravljenem delu v službi vedno še nekaj čaka. Nepomita posoda, sestanek v šoli, tisoč in en opravek …« Dr. Marinka Vovk k temu dodaja še, da so tudi začetki žensk v podjetništvu drugače sprejeti, kot pri moških.  »Ko se ženska odloči za svojo pot, je okolica ne treplja in opogumlja, kvečjemu jo drži nazaj in ji pravi, kaj ji je bilo tega treba … Biti mora zelo trdna v svoji odločitvi, sicer jo lahko odzivi okolice hitro odvrnejo od njene poti. Ker ni vse popolno, sploh na začetku je težko. Zaupati moraš vase in verjeti, da imaš ti prav.« 

Delati tako, da vedno lahko pogledaš ljudem v oči
Ženske so zaradi pomanjkanja časa in preobremenjenosti velikokrat ujete v kalup, iz katerega ne vidijo več rešitev in so prepričane, da se ne da, da je nemogoče … pa razmišlja Judita Železnik in dodaja: »Zato se je treba včasih preprosto ustaviti, razmisliti, pogovoriti … le tako kot ženska, mama in žena ne zatajiš.« In takšna srečanja so kot nalašč za to. Sonja Šinigoj, ki ima za seboj dolgo in uspešno poslovno pot, za katero je med drugim prejela tudi nagrado »poslovni Oskar«, pa vsem polaga na srce, da je treba izkoristiti vse možnosti in jih spremeniti v priložnosti. Predvsem pa znati sprejemati spremembe, tako v poslovnem kot zasebnem življenju. »Najpomembnejše v vseh odnosih in razmerjih – tako poslovnih kot zasebnih pa je, da smo pošteni do ljudi in da držimo dano besedo,« še poudarja. Irena Linasi Rogač, ki dela z denarjem in žlahtnimi kovinami, je kar malce presenetila s svojo izjavo: »Ne glede na to, da delam v financah, je moje vodilo ljubezen (smeh). Če izbiram med materialnim in čustvenim, bom vedno izbrala čustva.«

Zgodbe o neuspehu so vse različne, zgodbe o uspehu so vse iste - vztrajnost
»Nam ženskam našega boljšega položaja ne bo nihče poklonil, same si ga moramo izboriti,« je bila jasna  Sanela Dropulić s Hrvaške in dodala:  »Veste, ko začneš podjetniško pot, nekaj let živiš tako, kot nihče noče. In potem v naslednjih letih tako, kot si večina po tihem želi.« To pa je že uspeh in mlada podjetnica Janja Pavetić s Hrvaške ve, da uspeh ne pride čez noč. »Vem, da posel raste počasi, a vztrajam z inovacijami in konstantnim delom. Zgodbe o neuspehu so vse različne, zgodbe o uspehu so vse iste – vztrajnost. Še veliko je imam.«

Skrb za človeka tudi v poslu v središču vsega
Eden od ključnih poudarkov poslovnega srečanja žensk je bila tudi ženska podjetniška, vodstvena drža, ki je drugačna od moške, bolj socialna, kar se predvsem vidi v skrbi za sočloveka, ki je temelj vsega, tudi v poslu. Zagotovo so tudi med moškimi izjeme, a vendar bomo to skrb pogosteje zaznali pri ženskah, voditeljicah. »En sam človek težko skrbi za 100 ljudi, lahko pa skrbimo eden za drugega, pravi neki rek. In ravno to, skrb za sočloveka je temelj vsega. In to imamo ženske tudi kot voditeljice v sebi,« so si bile edine ženske podjetnice. (GKR)

Datoteke

Donacija podjetja Tim VALORES za sklad MPI Vrelec

Vtisi udeleženk poslovnega druženja žensk v Rogaški Slatini

Branka Aralica, direktorica MPI Vrelec o vtisih po zaključku srečanja v Rogaški Slatini