julij 23, 2019

O projektih na Konjiškem odločajo tudi občani

Za katere projekte bo občina Slovenske Konjice v prihodnjih letih namenila del denarja, bodo odločili tudi občani. Uvajajo namreč tako imenovani participativni proračun. Občani so podali več kot 70 predlogov, komisija jih bo pregledala in jih jeseni podala v glasovanje.

Za kaj naj občina porabi del denarja, bodo v Konjicah odločali tudi občani. (Foto: Pixabay)

Bodite aktivni občani!
Župan občine Slovenske Konjice Darko Ratajc, ki je vodenje občine prevzel konec lanskega leta, je participativni proračun obljubljal že v svoji predvolilni kampanji, zeleno luč mu je dal tudi občinski svet. »S participativnim proračunom imate občanke in občani priložnost predlagati nekaj, za kar si želite, da bi se v naši občini uresničilo. S svojimi predlogi se lahko kot posameznik aktivno vključite v razvoj skupnosti, saj sami najbolj veste, kaj je za vaš kraj najbolj primerno in potrebno. Lahko pa tudi zgolj glasujete in podprete tiste projekte, ki se vam zdijo najboljši,« v občinski upravi nagovarjajo občanke in občane. Do 10. julija so zbirali predloge in jih prejeli več kot 70.

Predlogi z najrazličnejših področij
»Predlogi se največ nanašajo na ureditev športnih površin, novi pasji park, več predlogov je tudi za urbano opremo, kot so klopi in pitniki, ter dodatne ekološke otoke. Predlagali so postavitev dodatnih igral in igral za invalide, ukrepe za večjo prometno varnost in umiritev hitrosti, več parkovnih površin ter površin za vrtove. Dali so tudi pobudo za določene izobraževalne programe in prireditve, občani si želijo tudi tematskih in kolesarskih poti ter parkirnih prostorov,« naštevajo na občini in dodajajo, da bodo zdaj vse predloge pregledali in preverili, ali je izvedba sploh v pristojnosti občine, prav tako jih bodo finančno ovrednotili. Jeseni bo na vrsti glasovanje, občani bodo tako med podanimi projekti izbrali tiste, ki jih bo občina tudi vključila v proračune v prihodnjih letih. (AD)