september 27, 2017

O turizmu s popotnico in vodičko

„Vsako potovanje navzven je tudi potovanje navznoter, saj sam sebe morda spoznaš v drugačni luči,“ pravi popotnica Manca Čujež. Turistična vodička Marija Hernja Masten pa: „Tujca v Sloveniji bi najprej peljala na Ptuj.“ Z Manco in Marijo smo klepetali ob svetovnem dnevu turizma.

Manca Čujež je na enem od potovanj lepote spoznavala kar s kolesom, ob obali vse do Grčije. (Foto: osebni arhiv)

Prava zakladnica zgodb in informacij
„Ptuj je najstarejše, najlepše, atraktivno in varno mesto,“ je svoj izbor, da bi tujca v Sloveniji najprej popeljala na Ptuj, obrazložila Marija Hernja Masten, in dodala, da tudi zato, ker je velika lokalpatriotka. Ob tem pa poudarila, da je Slovenija tako zelo bogata in raznolika, da res ni težko najti krajev, kamor popeljati tuje turiste. Naš voditelj Kristijan Šmid se turistične vodičke spominja še s svojega maturantskega izleta v Italijo, kjer ga je kot 18-letnika navdušila s številnimi zgodbami in anekdotami, ki jih v knjigah in tudi na spletu ni najti. „Vedno je treba narediti stvar vsaj malo zanimivo. Pri tem ne poskušamo vsiliti svojega mnenja in videnja, pač pa podati nekaj, s čimer spodbudimo človeka, da bo še kdaj šel tja, užival ter da bo spoštoval okolico, kulturo, ki jo je spoznaval na potovanju,“ pravi Marija Hernja Masten. Kaj nam je še povedala, prisluhnite v spodnjem posnetku.

Potovanja združila z dobrodelnostjo
Govorili pa smo tudi z Manco Čujež iz Gorice pri Slivnici, ki praktično vsak prosti trenutek izkoristi za potepanje. V bližnje in daljne kraje. Predvsem ljub ji je Nepal. „Nepal sem prvič obiskala leta 2009 in me je zelo očaral, predvsem z zelo srčnimi, preprostimi, skromnimi ljudmi. Potres pred dobrima dvema letoma je pa bil tisto povabilo, da se vrnem in da lahko tamkajšnjim ljudem vsaj malenkost pomagam. Denar, ki sem ga zbrala na potopisnih predavanjih po Sloveniji, je tako romal v Nepal, pa tudi nekaj šolskih potrebščin, knjig in druge pomoči,“ razlaga Manca, ki je tako ljubezen do potovanj združila tudi z dobrodelnostjo. Kaj vse nam je še povedala, prisluhnite v spodnjem pogovoru z Barbaro Furman. (AD)

Datoteke

Pogovor z Marijo Hernja Masten

Pogovor z Manco Čujež