september 20, 2018

Ob 40-letnici vložnin Droga nove pridobitve

Drogine vložnine, ajvar, kumarice, paprika in še kaj, so nepogrešljiv del vsakega piknika in marsikaterega kosila. Že 40 let jih proizvajajo v poslovni enoti Gosad v Središču ob Dravi. Tam je šentjursko podjetje Ahac, ki je lastnik dela blagovne znamke Droga, včeraj odprlo novo, za proizvodnjo in skladiščenje pomembno pridobitev.

Vložnine Droga že 40 let proizvajajo v poslovni enoti Gosad v Središču ob Dravi. (Foto: Valerija Novak)

V načrtu že nove naložbe
Podjetje Ahac, s sedežem v Šentjurju, je eno največjih distribucijskih podjetij za pijačo in hrano v naši državi. Pred sedmimi leti, ko je od Atlantic Grupe, lastnice Droge Kolinske, odkupilo del blagovne znamke Droga, je v nabor svojih dejavnosti dodalo še proizvodnjo hrane. Proizvodne prostore Gosad v Središču ob Dravi je podjetje Ahac sicer odkupilo pred dvema letoma. V tem času je v prepoznavnost izdelkov, posodobitev proizvodnje in njeno povečanje vložilo precej truda in denarja. Zadnjo naložbo, novo regalno skladišče za skoraj 2.600 palet in posodobitev proizvodne linije, je Ahac financiral z lastnim in evropskim denarjem.
Ob novih skladiščnih kapacitetah so sicer prenovili še sistem ogrevanja, nova je linija za pranje zelenjave, izboljšana je tudi pasterizacija. Kot je ob odprtju povedal direktor podjetja Ahac Roman Moškotevc, tudi v prihodnosti načrtujejo nove naložbe: »Načrti na tej lokaciji so prenova proizvodne linije za rdečo peso. Ocenjujemo, da bo stala med 500.000 in 600.000 evri. Načrtujemo pa tudi posodobitev etiketiranja oziroma lepljenja etiket, ta naložba naj bi stala med 70.000 in 80.000 evri.«

Drogine vložnine v večini slovenskih domov
Ni slovenskega gospodinjstva, kjer ne bi v hladilniku ali shrambi našli kakšnega Droginega izdelka, recimo ajvar, vložene kumarice, papriko, peso, kislo zelje, repo in še kaj. Proizvodni obrat Gosad v Središču ob Dravi vložnine Droga proizvaja že 40 let. »S ponosom lahko povem, da nam vsako leto uspe povečati delež vložnin s slovenskim poreklom. Vložnine Droga, ki so zgolj iz slovenskih sestavin, so paprika, rdeča pesa, kislo zelje, kisla repa in surovine za mešano solato, to je korenček, čebula, zelje in paprika. Trudimo se spodbuditi še več lokalnih pridelovalcev, da bi pridelovali zelenjavo za naše izdelke,« je povedala vodja obrata Gosad Marinka Kolarič Lašič. Novih pridobitev so se zelo razveselili, saj so morali do sedaj zelenjavo na skladiščenje vozili v okoli en kilometer oddaljen kraj. Težav pri tem sicer niso imeli, vendar pa so težje ves čas nadzorovali temperaturo. 
Obletnica z dobrodelno noto
Obletnico proizvodnje vložnin Droga v proizvodnem obratu Gosad je podjetje Ahac obarvalo tudi dobrodelno. Pripravili so humanitarno akcijo, v kateri bodo celjskemu Humanitarnemu društvu Enostavno pomagam donirali 5.000 evrov. K sodelovanju vabijo tudi svoje kupce. Za vsak unikaten poslan SMS v nagradni igri bo podjetje Ahac društvu doniralo 10 centov za socialno šibkejše družine in posameznike. Akcijo bo pospremila jubilejna kampanja, ki so jo pripravili skupaj s priznano kuharsko mojstrico Ano Žontar Kristanc. (NS)
 

 

Galerija slik

Datoteke

Marinka Kolarič Lašič o pomenu novega regalnega skladišča

Roman Moškotevc o deležu slovenske zelenjave za Drogine vložnine