september 7, 2020

Ob drugi kavi o učenju in šmarski univerzi

Tedni vseživljenjskega učenja so se začeli. Projekt poudarja pomen učenja vse življenje, ne le formalnega, v šolah, pač pa predvsem neformalnega. Davor je ob tokratni drugi jutranji kavi preveril, kakšen bo TVU v Šmarju pri Jelšah, kjer deluje tudi ena najuspešnejših univerz za tretje življenjsko obdobje v državi.

Jana Turk Šulc je prišla tokrat na ponedeljkovo drugo jutranjo kavo. O pomenu vseživljenjskega učenja sta spregovorila z Davorjem ter povabila na TVU in Parado učenja v Šmarje.

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so že 25 let. Običajno so v maju in juniju, a tokrat jih je novi koronavirus prestavil na september, začeli so se minuli petek, trajali bodo do 9. oktobra. Osrednji dogodek bo to sredo, Parada učenja, ki bo v več krajih, med drugim pestro dogajanje pripravljajo v Šmarju pri Jelšah. Koronavirus je krivec, da bo letošnje dogajanje nekoliko okrnjeno in v precejšnji meri preseljeno tudi na splet. »To ni nujno slabo, saj bomo tako dostopni še za več ljudi. Prav tako bodo te vsebine ostale na spletu in si jih bomo lahko ogledali kadarkoli,« ob tem pravi Jana Turk Šulc iz Knjižnice Šmarje pri Jelšah, ki je prišla k Davorju na današnjo ponedeljkovo drugo jutranjo kavo.

Turk Šulčeva je tudi vodja Univerze za tretje življenjsko obdobje v šmarski knjižnici, je ena najbolj aktivnih in najbolj množično obiskanih tovrstnih univerz v državi. Zakaj je tako pomembna in kaj vse v njej počno, pa tudi, ali se jim lahko pridruži tudi Davor, prisluhnite v spodnjem posnetku, kjer slišite tudi podrobnosti o TVU. Veliko informacij o dogajanju v Šmarju najdete tudi TUKAJ, o vseslovenskem TVU pa preberite TUKAJ. (AD)