Ob drugi kavi tokrat o penini

06.05.2019

Jure Zdolšek nadaljuje bogato tradicijo družine Zdolšek, pri čemer ne pozablja, da je za napredek nujno slediti novostim in trendom.

Šentjurčani so dobili prvo penino. Pridelovati so jo začeli na kmetiji Zdolšek s Ponikve, ki so tudi sicer eni najprepoznavnejših vinogradnikov na Šentjurskem. Njihov laški rizling je bil prvi na šentjurskem ocenjevanju vin, ki je prejel oceno 19. Jure Zdolšek je to jutro s Katjo in Davorjem spregovoril o vinogradništvu, kletarjenju, vinu, penini …

»Nerad govorim v ednini, mi smo družina in vsi delamo, zato govorimo, da je to naša penina,« pravi mladi vinogradnik in kmetovalec Jure Zdolšek, ki prihaja s kmetije z dolgoletno tradicijo, njena zgodovina sega v davno leto 1824. In kako se je porodila ideja o tej novosti v kleti? »Penina je bila nek navdih. Ob mirnih vinih je bilo treba narediti nekaj novega, pa smo reki, poskusimo penino,« pravi Jure. Kako je nastala in kakšne načrte imajo z njo na kmetiji Zdolšek, prisluhnite v spodnjem posnetku, kjer slišite še marsikaj zanimivega o vinogradništvu. Pa tudi brez harmonike ni šlo.
Štajerski val v sliki