Ob Sotli pohod proti žici

28.12.2015

Pohodniki so se podali iz Vonarja in Prelaskega proti Podčetrtku, kjer so pot sklenili s skupno umetniško točko »hrup žice«.

Ljudska iniciativa Vajerles je včeraj organizirala protestni pohod ob žičnati ograji ob reki Sotli. Z njim je nekaj več kot petdeset pohodnikov iz Slovenije in Hrvaške izrazilo nestrinjanje s postavitvijo ograje ob meji.

Treba je prekiniti molk
»Za protestni pohod smo se odločili, ker nas ograja duši in ker so vsi tiho. S pohodom zahtevamo, da se glede zaščite živali javno izjasnijo ribiške in lovske družine, glede zaščite narave naj se izjasni JZ Kozjanski park, glede zaščite ljudi pa župani obmejnih občin,« razlaga predstavnik Ljudske iniciative Vajerles Matija Hlupič.

Žica neuspeh politike
Andrej Černelč iz Vajerlesa ocenjuje, da je žica ogromen spomenik nesposobnosti slovenske diplomacije, da se stvari urejajo na bolj premišljene in manj škodljive načine. Zlasti ga moti, da vlada pred postavitvijo ograje ni vprašala državljanov. Z njeno postavitvijo jim je otežila dostop do kmetijskih zemljišč, onemogočila gradnjo protipoplavnih nasipov, prav tako je ogrozila varnost živali.

Ograja ni rešitev
Da je ograja nesprejemljiva, soglaša tudi Goran Šalamon, sicer pevec skupine Demolition group iz Brežic. Po njegovem mnenju je »nedoumljivo, da si lahko vlada v imenu ljudi, ki živijo ob Sotli, vzame pravico, da z žico odreže reko iz naše pokrajine in naših življenj«. O odnosu do ograje na širšem Brežiškem, kjer je žica prav tako zarezala v življenja ljudi, lahko Šalamonu prisluhnete na spodnji povezavi. (tekst: SP, foto: Petra Molan)

GORAN ŠALAMON O OGRAJI
Štajerski val v sliki