maj 20, 2018

Danes praznujejo čebele!

»Učimo se pri čebelah: pridnost bogati, pogum jača, enotnost nas napravi močne,« je samo eden od številnih pregovorov o čebelah, ki bi jih današnje dni prepogosto pozabljamo. V pravem in prenesenem pomenu. Je pa prav danes poseben dan. Svet namreč na 20. maj prvič obeležuje svetovni dan čebel, ki so ga na pobudo Slovenije razglasili Združeni narodi.

O tem, zakaj so čebele pomembne, smo se pogovarjali z drameljskimi prvošolci.Skupina Šani šeni pa nam je v živo predstavila čebeljo pesem Leti moja čebelca.

20. maj ni izbran naključno, ampak gre za dan, na katerega se je v vasi Breznica rodil Anton Janša, utemeljitelj modernega čebelarstva. Glavni namen svetovnega dneva je, da se vsaj ta dan posveti osveščanju svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. Vsaka tretja žlica hrane je namreč odvisna od opraševanja čebel. Kaj resnične vemo o čebelah? Zakaj so pomembne? Kakšne so? Na ta vprašanja znajo odlično odgovoriti prvošolci iz Dramelj, ki smo jih ujeli s snemalnikom (odgovore lahko slišite v posnetkih spodaj).

Da brez čebel ne bi bilo sveta, v kakršnem živimo, se zavedajo ljudje povsod po svetu, Slovenci pa smo – kot pobudniki svetovnega dneva čebel in zavedni čebelarji ter medarji – ob prvem praznovanju izdali še spominski kovanec z motivom satovja.

V Sloveniji je čebelarstvo pomembna kmetijska dejavnost, ki ima dolgo in bogato tradicijo. Slovenci smo čebelarski narod, čebelari namreč več kot 10.000 Slovencev. Zato tudi nič presenetljivega, da imamo v Radovljici Čebelarski muzej, slovenski čebelarji pa se na lokalni ravni povezujejo v lokalna društva, ki delujejo v okviru Čebelarske zveze Slovenije. 

Pa ste se kdaj vprašali, koliko cvetov mora obiskati čebelica, da dobimo litrski lonec medu? Tudi o tem so  razmišljali drameljski otroci, pravi odgovor pa je – ne boste verjeli - da mora čebela obiskati kar 4 milijone rož  in preleteti razdaljo, ki je enakovredna štirikratnemu obsegu planeta Zemlja. Ni čudno torej, da tistim zares delovnim pravimo, da so pridni kot čebelice … in ni čudno, da so v skupini Šani Šeni čebelicam napisali pravo pravcato hvalnico (celotnemu pogovoru in predstavitvi njihove pesmi Leti moja čebelca lahko prisluhnete v pripetem posnetku).

Ko govorimo o svetovnemu dnevu čebel in čebelah nasploh, ne moremo niti mimo posebnosti, ki nam jih kot edinstvene in posebej dragocene priznavajo po vsem svetu - panjskih končnic, kot so se pri nas pojavile že sredi 18. stoletja, namreč nimajo nikjer drugje po svetu. Te prave galerije ljudske umetnosti na prostem pomagajo čebelam pri orientaciji, čebelarjem pa so v pomoč pri ločevanju med čebeljimi družinami. In tudi nanje je prav, da smo Slovenci – tako kot na naše avtohtone kranjske sivke - ponosni. In da jih tako predamo tudi našim mladim rodovom, ker »kdor zna s čebelami ravnati, se mu hudega ni bati.« (AK)

Datoteke

o koristnosti čebel in Čebelarska himna, S.Avsenik

pridne čebelice in Ti, ti moja rožica, Modrijani

Skupina Šani šeni