januar 23, 2020

Bistrica ob Sotli: s sodelovanjem do novega vodovoda

Občina Bistrica ob Sotli je na skupni novinarski konferenci posavskih občin predstavila cilje za leto 2020. Največji izziv za Bistričane bo celovita obnova skoraj 2 milijona evrov vrednega vodovodnega sistema, ki jo načrtujejo skupaj z občino Brežice.

Župani Posavja stavijo na sodelovanje. Župan Bistrice ob Sotli Franjo Debelak, župan Brežic Ivan Molan, župan Kostanjevice na Krki Ladko Petretič, župan Krškega mag. Miran Stanko, župan Radeč Tomaž Režun in župan Sevnice Srečko Ocvirk. (Foto: Radio Štajerski val)

Največji projekt v občini na področju oskrbe z vodo
Župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak je na srečanju z novinarji sodelovanje s Posavjem, v katerega poleg bistriške občine sodijo še Brežice, Krško, Sevnica, Radeče in Kostanjevica na Krki, ocenil kot zelo dobro. S skupnimi prijavami na nekatere razpise bodo namreč bogatejši za nove pridobitve. Največji v občini Bistrica ob Sotli bo zagotovo projekt celovite izboljšave vodovodnega sistema, h kateremu so pristopili skupaj z občino Brežice:

Dela bodo v občini Bistrica ob Sotli stala slaba 2 milijona evrov. Projekt posodobitve vodovoda je sicer v obeh občinah skupaj ocenjen na 5 milijonov evrov, vendar bosta občini iz svojega proračuna morali sami primakniti le slabih 300 tisoč evrov.

Do 2022 zamenjava 22 kilometrov vodovodnih cevi
Projekt hidravlične izboljšave v občini Bistrica ob Sotli zajema menjavo 22 kilometrov dotrajanih vodovodnih cevi. Obnova je nujna, saj so obstoječe, okoli 40 let stare cevi zelo dotrajane, izpusti vode pa precejšnji, razlaga Debelak:

Z zamenjavo vodovodnega omrežja bodo v Bistrici ob Sotli predvsem v sušnih obdobjih zagotovili boljšo in varčnejšo oskrbo s pitno vodo. Župan pričakuje, da bodo dela končana v letu 2021 oz. najkasneje 2022. (SP)