maj 29, 2020

Občina Rogaška bo turizmu pomagala pri promociji

Občina Rogaška Slatina je v začetku leta beležila spodbudne številke na področju turizma. Zaradi epidemije se je na tem področju marsikaj spremenilo. Občina želi lokalnim turističnim ponudnikom pomagati s promocijo in novimi produkti.

Te dni v slatinskem parku ni turistov. Kakšni bodo ukrepi za pomoč ponudnikom? (Foto: Štajerski val)

»To je nenavaden čas. V Rogaški Slatini je vedno je bilo vsaj nekaj turistov,« pomanjkanje turističnega utripa v mestu te dni opisuje slatinski župan Branko Kidrič. Rogaška Slatina ima dolgo tradicijo turizma – dejavnosti, ki jo je koronavirus zelo močno zaznamoval.

Dobre obete prekinila pandemija
Leto je slatinska občina na področju turizma začela s spodbudnim trendom. Lani so zabeležili skoraj 300.000 nočitev, kar je 4,9 odstotka več kot leta 2018. V hotelih so lani našteli za dobrih 51 tisoč gostov, predlani jih je obiskalo okoli 50 tisoč gostov. Dobri so bili tudi obeti za letošnje leto. Januarja so zabeležili več kot 12-odstotno rast števila nočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Turizem pa je marca ustavila pandemija koronavirusa, ko so turistični ponudniki morali zapreti svoja vrata. Da bi omilila posledice epidemije, je občina pripravila Akcijski načrt spopadanja s posledicami krize za lokalne turistične ponudnike. Župan Branko Kidrič izpostavlja 3 glavne ukrepe:

Pri zadnjem računajo predvsem na Naravovarstveni center Sotla, ki ga bodo odprli jeseni. Za zdaj bodo s promocijo bodo pomagali predvsem trem turističnih kmetijah, kjer bo mogoče izkoristiti tudi turistične bone. Kidrič pa ob tem dodaja, da bodo sodelovanje vzpostavili tudi s hotelirji, ko bo povsem jasno, kako bo potekalo ponovno odprtje hotelov. Ob tem Kidrič upa, da bi že jeseni lahko naredili korak naprej tudi pri obisku tujih gostov, kar pa bo, kot še pravi, odvisno od odločitev vlade. Rogaška Slatina je namreč v veliki meri odvisna prav od tujih gostov – največ prenočitev ustvarijo turisti z rusko govorečih trgov. (TMG)