december 16, 2021

Občina Rogaška mora vrniti denar za Poslovni center Vrelec

Občina Rogaška Slatina mora ministrstvu za gospodarstvo vrniti del evropskega denarja, ki ga je dobila za gradnjo Poslovnega centra Vrelec, ki je vrata odprl pred skoraj štirimi leti.

Občina bo danes vrnila del sofinanciranja Podjetniškega centra Vrelec. (Foto: Štajerski val)

Občina Rogaška Slatina je za gradnjo Poslovnega centra Vrelec dobila okoli 1,1 milijona evrov evropskega denarja. Gospodarsko ministrstvo je pri izvedbi ugotovilo več nepravilnosti. Kot so nam takrat sporočili z ministrstva, je revizija pokazala, da je občina pri javnem naročilu kršila več določil Zakona o javnih naročilih ter da gradnja kavarne v centru ne ustreza opredelitvi namena inkubatorja in ciljem projekta iz investicijskega programa občine. Zapisali so, da občina ni izpolnjevala pogoja iz smernic ministrstva in pogodbe o sofinanciranju, saj da sofinancirane aktivnosti na dan izdaje odločitve o podpori še niso bile zaključene.

Občina se je na očitke ministrstva odzvala s poročilom. A je od ministrstva vseeno aprila dobila zahtevek za vračilo skoraj 360.000 evrov, občina se je na to pritožila. Julija je ministrstvo poslalo ponovni zahtevek, ki ga je občina ponovno zavrnila. A zdaj bo občina vendarle morala vrniti denar, znesek skupaj z obrestmi znaša približno 431.000 evrov. Župan Branko Kidrič sicer razlaga:

Dodaja, da so na občini iskali rešitev, kako bi čim prej lahko vrnili denar, ki ga bodo ministrstvu nakazali še danes. In kje so ga našli?

Kaj točno to pomeni za stolp, Kidrič še ne ve. Ob tem dodaja, da trenutno posebna komisija še proučuje prispeli vlogi na razpisu, kjer so iskali ponudnika, ki bi stolp zgradil. Spomnimo, na prvi javni razpis za gradnjo sta prispeli dve ponudbi. Ljubljansko podjetje VG5 bi stolp zgradilo za 3,6 milijona evrov, slatinske GIC gradnje pa za 4,8 milijona evrov. Občina je ponudbi zavrnila. Na drugi razpis, ki se je iztekel 19. novembra, sta se prijavila ista ponudnika, ponudba VG5 je tokrat vredna 3,7 milijona, ponudba GIC gradenj pa 4,6 milijona evrov. Ko bo znan izvajalec, bodo znova zastavili financiranje stolpa. (TMG)