januar 21, 2015

Občina Zreče 100 tisoč evrov za reševanje

Za gasilsko in drugo reševalno dejavnost je občina Zreče v letošnjem proračunu predvidela dobrih 100 tisoč evrov, kar je toliko kot lani. Pogodbo o enoletnem financiranju je župan Boris Podvršnik s predstavniki društev podpisal danes.

Občina denar zagotavlja za Gasilsko zvezo Zreče-Vitanje, gasilska društva Zreče, Gorenje in Stranice, Gorsko reševalno službo Maribor, Jamarski klub Velenje, Kinološko društvo reševalnih psov Celje in zreško kinološko društvo. Ob izrednih naravnih in drugih nesrečah zagotovi še dodaten denar. Tako kot denimo pri lanskem odpravljanju posledic žleda, ki je pustošil tudi v krajih na Zreškem. Takrat so gasilci opravili 1.400 delovnih ur in pri posredovanju prevozili skoraj 2.000 kilometrov. Župan Boris Podvršnik poudarja, da denarja za reševanje oziroma varnost občank in občanov ne sme nikoli zmanjkati: "Želimo si, da vlada kljub krizi ne bo drastično posegla v financiranje občin, v nasprotnem primeru bi bili prisiljeni klestiti denar tudi za tako plemenito in pomembno dejavnost v občini".

V Vitanju potrebujejo gasilsko cisterno

V Gasilski zvezi Zreče-Vitanje so zadovoljni z letošnjo razpoložljivo vsoto. Tako bodo lahko skrbeli za izobraževanje gasilcev, za promocijo gasilstva med otroci in gasilska tekmovanja. Za posodobitev opreme vsako leto namenijo približno 50 tisoč evrov. Letos želijo po besedah predsednika zveze Jožeta Koširja v Vitanju nabaviti novo gasilsko cisterno: "Stane 235 tisoč evrov. Nujno jo potrebujemo. Upamo, da bo nekaj primaknila tudi vitanjska občina in jo bomo lahko kupili še letos." Sicer pa naj bi po Koširjevih napovedih do maja pripravili petletni načrt gasilstva v zreški in vitanjski občini. (BF)