april 7, 2020

Občine med občane delijo zaščitne maske

Številne občine so se odločile svojim občanom razdeliti zaščitne maske. Nekatere so to že storile, druge še bodo. Ta teden maske med drugim delijo v občinah Laško, Šentjur, Rogaška Slatina, Zreče, Slovenska Bistrica, maske obljubljajo tudi v Poljčanah, v Šmarju pri Jelšah jih pridno šivajo prostovoljci.

Nekatere občine občanom podarjajo kirurške maske, nekatere takšne iz blaga. Maske na fotografiji je izdelala ena od številnih prostovoljk v Šmarju pri Jelšah, Barbara Romih. (Foto: TŽ)

Od prejšnjega ponedeljka je zapovedana uporaba mask ob vstopu v vse zaprte javne prostore, kot so lekarne, trgovine, banke, pošta … Če nimamo zaščitne maske, odlok dovoljuje tudi uporabo na primer šala ali rute, važno je, da imamo pokrita usta in nos. Kljub temu so se številne občine odločile pomagati svojim občanom in jih zagotoviti brezplačne zaščitne maske. Že prejšnji teden so jih razdelili vsakemu gospodinjstvu v občini Dobje, kjer so maske iz blaga sešile domačinke in o čemer lahko podrobneje preberete TUKAJ. Zaščitne maske so minuli vikend že delili tudi v občini Kozje, prav tako v Podčetrtku, kjer bodo drugi del mask razdelili še to soboto med 10. in 11. uro, za kar so zadolžena prostovoljna gasilska društva. Njihov seznam najdete TUKAJ.

V Šmarju pri Jelšah maske šivajo prostovoljci, občina je kot donacijo dobila blago. Precej mask je že zašitih, če bi jih šivali tudi vi, pokličite občinski štab Civilne zaščite, na številko 041 441 227, ali pišite na cz@smarje.siObčina Laško je po dve maski za vsako gospodinjstvo poslala po pošti, na dom naj bi jih gospodinjstva dobila včeraj in danes. Po pošti bodo maske – prav tako po dve na vsako gospodinjstvo, pošiljali tudi v občini Šentjur. A kirurške maske za enkratno uporabo je treba naročiti, župan Marko Diaci pravi:

Številka za naročilo mask za občane občine Šentjur je (03) 747 13 60, ker je število mask omejeno, pa prosijo, da odstopite prednost ranljivim skupinam, kot so starejši, bolniki in socialno ogroženi.

Občina Rogaška Slatina je za vsako gospodinjstvo zagotovila po 3 zaščitne maske za enkratno uporabo, na voljo so na sedežih gasilskih društev danes in jutri, 7. in 8. aprila, med 12. in 17. uro. "Zaščitno opremo bodo delili na sedežih PGD Rogaška Slatina, PGD Steklarna Rogaška, PGD Kostrivnica ali PGD Sv. Florijan," sporočajo iz občine. Ob tem župan Branko Kidrič dodaja, da lahko opremo pravzame en zdrav član gospodinjstva in dodaja:

V četrtek pa bodo maske med občane delili v občini Zreče, in sicer občanom, starejšim od 60 let. Vsak bo dobil dve kirurški zaščitni maski, delili jih bodo med 15 in 18. uro. Maske za občane napovedujejo tudi v občini Poljčane. Župan Stanislav Kovačič nam je povedal:

V četrtek bosta po pošti maske v vsa gospodinjstva prejeli tudi v občini Oplotnica. Občina in občinski štab Civilne zaščite bosta razposlala 4800 zaščitnih mask. Maske deli tudi Občina Slovenska Bistrica. "Prebivalci centra mesta lahko maske dvignejo v dežurni občinski pisarni, posameznemu gospodinjstvu pripada ena maska," sporočajo z občine.

Pri tem velja opozorilo, da je treba masko pravilno uporabljati. Navodila najdete TUKAJ. Če ste bolni, pa še ta poziv: v javnost ne hodite, tudi če imate masko. (AD)