julij 27, 2015

Obsotelje in Kozjansko na svetovni razstavi Expo

Milano je že od maja središče sveta. Italijansko mesto namreč gosti svetovno razstavo Expo, na njej se predstavlja več kot 140 držav, ne manjka niti Slovenija. Te dni goste iz vsega sveta v svoje kraje vabijo tudi predstavniki Obsotelja in Kozjanskega. Tam je tudi Štajerski val.

V tem paviljonu želi Slovenija na obiskovalce Expa narediti kar se da dober vtis.

Število 5 – številka odličnosti
Vsaka država se na Expu predstavlja na svoj način, rdeča nit pa je kulinarika. V slovenskem razstavnem prostoru se vse vrti okoli številke pet. Med drugim je izpostavljenih pet glavnih tem. „Glavne zgodbe so soline, med in čebelarstvo, zdravilne vode, pohodništvo in kolesarjenje ter projekt merjenje črnega ogljika,“ razlaga generalna sekretarka Slovenske turistične organizacije za Expo Jerneja Lampret. Dodaja, da je slovenski paviljon pod imenom I feel Slovenia oz. Čutim Slovenijo v prvih treh mesecih razstave obiskalo daleč največ Italijanov, prevladujejo še Francozi in Švicarji. Slovenijo spoznajo prav preko različnih čutil, katerih in kako, prisluhnite v spodnjem posnetku. Jerneja Lampret je Katji Žolgar med drugim zaupala tudi, s katerimi slovenskimi jedmi razvajajo obiskovalce. Več o slovenski predstvitvi in dogajanju na Expu najdete na tej povezavi.

Združena promocija
V teh dneh so prostor v slovenskem paviljonu našli tudi predstavniki Obsotelja in Kozjanskega, ki se predstavljajo pod okriljem Dežele Celjske. Razvojna agencija Sotla, GIZ Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje, Kozjanski park in Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec so se odločili za skupni nastop. Tako majhno območje se lahko namreč uspešno promovira le s sodelovanjem. „Mi nimamo vsega, Rogatec nima vsega, Kozjanski park nima vsega. Kot celota pa mislim, da lahko prosperiramo ne le na slovenskem trgu, ampak tudi na tujih trgih,“ poudarja direktor Turizma Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje Boštjan Misja. „Skupni nastop je nuja predvsem v tujini, kjer marsikdo ne pozna na primer Rogatca ali Šmarja pri Jelšah, marsikdo pa že pozna Obsotelje in Kozjansko, naše terme, naše produkte. Pričakujemo, da bomo mimoidoče med drugim prepričali s promocijskim materialom, navsezadnje pa tudi s popusti za terme,“ dodaja Anita Čebular iz Razvojne agencije Sotla. Podrobneje o nastopu na Expu in njegovem pomenu Boštjan Misja in Anita Čebular v spodnjih posnetkih. Tudi njiju je pred mikrofon ujela Katja Žolgar, ki na Expu zastopa Štajerski val. Nekaj utrinkov iz slovenskega paviljona je ujela tudi v fotografski objektiv. (AD)
 

Galerija slik

Datoteke

Jerneja Lampret o Expu

Anita Čebular o Expu

Boštjan Misja o Expu