november 30, 2021

Kaj je inšpekcija odločila glede gradnje ceste v Mestinju?

Občina Šmarje pri Jelšah bo po dobrih šestih mesecih lahko nadaljevala gradnjo navezovalne ceste med Mestinjem in Stranjem.

Za gradnjo ceste v Mestinju bo vendarle potrebno gradbeno dovoljenje. (Foto: Štajerski val)

Občina Šmarje pri Jelšah z državno direkcijo za infrastrukturo ukinja devet nevarnih nivojskih prehodov čez železniško progo. Spomladi smo poročali, da se je zataknilo v tretji fazi, pri gradnji 1800 metrov dolge povezovalne ceste od Mestinja do Stranja. Dela je prekinila odločba gradbene inšpekcije, saj da občina cesto gradi brez gradbenega dovoljenja. 

Kot pravijo na občini, so pri uresničevanju projekta sledili tolmačenju ministrstva za infrastrukturo, da za takšno povezovalno cesto ne potrebujejo gradbenega dovoljenja. Da pa potrebujejo soglasje zavoda za varstvo narave. Občina je vlogo na zavod pred začetkom gradnje oddala, a je po navedbah občine ministrstvo z gradnjo želelo pohiteti, zato so začeli graditi pred odobritvijo vloge. Zavod se je obrnil na gradbeno inšpekcijo, ki je sklenila, da občina gradbeno dovoljenje potrebuje. Občina se je na odločbo inšpekcije pritožila, a s pritožbo ni bila uspešna. Zdaj se stvari vendar premikajo, razlaga vodja oddelka za investicije na šmarski občini Anita Reich:

Za tem občino čaka še ukinitev nivojskih prehodov v krajevni skupnosti Šentvid. Tam jih bodo uredili skupaj z gradnjo kolesarske povezave, na kar bo treba počakati še približno dve leti. (TMG)

Povezane vsebine:

INŠPEKCIJA USTAVILA GRADNJO CESTE V MESTINJU