julij 31, 2018

Očistimo Slovenijo, očistimo Konjice

Okoljski izzivi potrebujejo našo takojšnjo pozornost. Sredi septembra bo tretja in obenem zadnja prostovoljna akcija Očistimo Slovenijo. Sodelovali bodo tudi prostovoljci na širšem Konjiškem. Čistili bodo divja odlagališča. Se boste pridružili tistim, ki bodo zavihali rokave, ker jim ni vseen, v kakšni deželi živimo?

Po zadnjih podatkih je v Sloveniji okoli 110 divjih odlagališč. Od septembra jih bo bistveno manj. (Foto; Ekologi brez meja)

Konjiškim prostovoljcem državno priznanje
Ekologi brez meja nas 15. septembra vabijo, da še tretjič in zadnjič družno zavihamo rokave. Akcijo so podnaslovili “Še zadnjič”, kot zavezo in spodbudo, da čistilne akcije prenehajo simbolizirati edino okoljevarstveno aktivnost Slovenk in Slovencev in da prevzamemo do okolja bolj odgovoren odnos. Na akcijo se pripravljajo tudi na širšem Konjiškem - v konjiški, zreški in vitanjski občini. V teh krajih je pred osmimi leti skoraj 1.500 prostovoljcev popisalo in fotografiralo več kot 70 divjih odlagališč. Zbrali so okoli 43 ton odpadkov, kar je 300 kubičnih metrov odpadkov. Zato so od takratnega predsednika republike dr. Danila Türka prejeli priznanje Red za zasluge.

Ključna sta ozaveščanje in izobraževanje
Koordinator akcije Očistimo Slovenijo, Konjičan Primož Punčuh, si želi, da bi Konjičani, Zrečani in Vitanjčani tudi letos dokazali, da jim ni vseeno, kakšno okolje bodo zapustili potomcem. "Seveda pa nas zgolj čistilne akcije ne bodo pripeljale nikamor. Ključno je ozaveščanje mladih generacij. Če jim bomo privzgojili odgovoren odnos do narave, takšne akcije ne bodo več potrebne. Zato sta tokrat v ospredju naših prizadevanj ozaveščanje in izobraževanje," dodaja Punčuh. Več o akciji Očistimo Konjice je povedal v kratkem pogovoru z Barbaro Furman. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

PRIMOŽ PUNČUH O AKCIJI