Od Celja do Šentjurja s kolesom

30.01.2017

Župani Celja, Štor in Šenjturja si želijo, da bi se po novih kolesarskih poteh lahko zapeljali že prihodnje leto. (Fotografija je simbolična.)

Občine Celje, Šentjur in Štore se bodo kmalu povezale s kolesarskimi potmi. Župani so pristopili k projektu Kolesarske povezave v Savinjski regiji, v sklopu katerega bodo zgradili skoraj 11 kilometrov novih površin za ljubitelje kolesarjenja.

Po novih poteh že prihodnje leto?
Projekt Kolesarske povezave v Savinjski regiji, ki ga koordinira podjetje Simbio, je težak štiri milijone evrov. Občine, ki pri njem sodelujejo pa bodo bogatejše za 11 kilometrov novih kolesarskih poti. Slabe štiri kilometre bo pridobila celjska občina, štiri kilometre in pol občina Štore, dobra dva kilometra in pol pa Šentjur. Občine si prizadevajo za uresničitev projekta pridobiti sofinanciranje države, računajo pa tudi na evropski denar. Dela pri projektu so že stekla, minuli teden so pripravili javno predstavitev idejnega projekta kolesarske poti v omenjenih občinah. Nanjo so povabili lastnike zemljišč, po katerih bodo gradili traso. Udeležilo se ga je okoli 50 lastnikov, katerih odziv je bil dober, zato, pripravljavci projekta težav pri umeščanju trase ne pričakujejo. Optimistični so tudi župani Bojan Štrot, Miran Jurkošek in Marko Diaci, ki si želijo, da bi se po novih kolesarskih stezah ljubitelji kolesarjenja lahko zapeljali že prihodnje leto.

Za razvoj kolesarskega turizma, večjo varnost in kakovost življenja

Kolesarske poti, ki bodo povezale občine Celje, Štore in Šentjur, so del regijskega, državnega in mednarodnega kolesarskega omrežja. Namen je zagotoviti prometno varnost kolesarjev, spodbuditi razvoj kolesarskega turizma in trajnostne mobilnosti, zmanjšati izpuste toplogrednih plinov, spodbuditi športno-rekreativne dogodke, izboljšati kakovost življenja lokalnega prebivalstva ter spodbuditi zdrav način življenja. Kolesarska trasa bo sicer skozi vse tri občine potekala večji del ob železnici in Voglajni ter bo odmaknjena glavnih cest. (NS)
Štajerski val v sliki