avgust 10, 2018

Od kod kadmij v pridelkih z vrtov v Bukovžlaku?

Cinkarna Celje zadnja leta opravlja okoljske analize, v katerih ugotavlja, kako njena aktualna dejavnost, predvsem pa stara okoljska bremena, vplivajo na življenje in zdravje okoliških prebivalcev. V zadnji je pooblaščeni izvajalec nemški CDM Smith z analizami tal ugotavljal toksikološko oceno tveganja za lokacijo Bukovžlak. 

Rezultate nemškega CDM Smith je predstavila tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič. (Foto: Radio Štajerski val)

Kaj so analizirali?
Rezultati preteklih preiskav na omenjeni lokaciji so nakazali možnost vpliva onesnažene viseče podzemne vode iz smeri odlagališča nenevarnih odpadkov v Bukovžlaku proti severu na kakovost tamkajšnjih pridelkov. Nemška družba je od lanskega septembra do letošnjega januarja na tem območju zbirala, analizirala in ocenila vzorce pridelkov iz sadovnjakov in z vrtov ter krme za živino s travnikov pod odlagališčem nenevarnih odpadkov v Bukovžlaku. Cilj je bil ugotoviti, ali je uživanje teh pridelkov tvegano za zdravje ljudi. Ker prvi rezultati za dokončno oceno niso zadoščali, je CDM Smith letos z analizo in oceno tveganja nadaljeval. Pod drobnogled je vzel 51 vzorcev tal na parcelah posameznih lastnikov in analiziral koncentracijo kadmija in pH-vrednost tal.

Kaj kažejo ugotovitve?
V vzetih vzorcih je bila povišana vrednost kadmija, nemški raziskovalci pa so ugotavljali vzrok za to. Možnih je bilo več dejavnikov. Med razlogi bi lahko bil prah, ki je povezan s preteklo industrijsko dejavnostjo v celjski regiji, prah ostankov praženja pirita, povezanega s prevozom le-teh v 80. letih na odlagališče nenevarnih odpadkov v Bukovžlaku ali že prej omenjena viseča podzemna voda, ki je padavinska voda, ujeta med neprepustne plasti zemlje. V CDM Smith so ugotovili, da so povišane koncentracije kadmija v korenju in krompirju, ugotovljene na eni od preiskovanih lokacij, posledica kombinacije naravno nizke pH-vrednosti tal, regionalno visoke koncentracije kadmija v tleh, ki so posledica pretekle industrijske dejavnosti ter nezadostne uporabe apna za prilagoditev vrednosti pH tal glede na kmetijsko rabo.

Kako izboljšati stanje?
Na podlagi ugotovitev raziskav so v CDM Smith zaključili, da onesnažena viseča podzemna voda in prevoz ostankov praženih piritov ne predstavljata tveganja. So pa prebivalcem preiskovanega območja podali nekaj priporočil. Med drugim dodajanje humusa po pobiranju pridelkov letošnjo jesen in dodajanja apnenčeve moke. Kot izhaja iz poročila toksikološke ocene tveganja, se nekaj priporočil nanaša tudi na Cinkarno Celje. Nemški raziskovalci z vidika geomehanske stabilnosti in preprečevanja pojava površinskih izvirov Cinkarni priporočajo izvedbo dodatnih drenaž na severovzhodnem boku odlagališča nenevarnih odpadkov. (NS)