maj 17, 2020

Barbara Repinšek: Vse več mladih za počasno modo

Barbara Repinšek je tekstilno-konfekcijska modelarka, modna oblikovalka, lastnica Delavnice mode, obrtnica iz Celja. V njeno delavnico, ki stoji pod Miklavževim hribom in je skozi okna v njem mogoče zreti na Stari grad, stopajo osebe, ki cenijo kakovostna oblačila in njeno iskrenost. V času epidemije pa je tudi njena 'delavnica' samevala.

Tokrat sta se v studiu Štajerskega vala srečali dve Barbari, Barbara Gradič Oset je na radijsko srečanje povabila priznano modno oblikovalko in priljubljeno šiviljo Barbaro Repinšek.

"S kritičnostjo nimam več težav, a priznam, da mi je bilo sprva težko reči, da nekomu nekaj ne pristoji. A ko kdaj nisem iskreno povedala svojega mnenja, sem bila sama nase jezna. Zato sem se naučila takoj na začetku povedati po resnici, kaj si mislim o oblačilu. Nekaterim ni všeč, večina jih pa to dobro sprejme," pripoveduje Barbara Repinšek, ki še doda, da ima čedalje več žensk posluh za kakovostno modo, za posebno krojena oblačila, čedalje večje zanimanje za počasno modo pa je tudi med mladimi. Še več ga bo verjetno sedaj po epidemiji, razmišlja Barbara. V njena oblačila se pogosto oblečene osebe na svečanih prireditvah, kot tudi na maturantskih plesih.

”Vse več je mladih, ki jih začenja zanimati počasna moda. Stvari se spreminjajo, raje kakšen kos oblačila manj, pa tisto izbrano.”

Maturantska obleka - dolga ali kratka?
Dekleta se zadnja leta odločajo predvsem za dolge maturanske obleke. "Spomnim se nekaj kratkih, ki so mi bile bolj všeč, saj so bile maturantke v njih bolj sproščene. Žal mi je, da dekleta sproščenost pokvarijo z veliko mero ličil in nerodno obutvijo. Letos so bile pričeske bolj sproščene, dekleta so nosile manj kiča. Veliko oblek je bilo takšnih, da jih bodo dekleta lahko še kdaj nosile. Da maturantska obleka ne obleži v omari." 
In kakšne so želje mam maturantk, tudi one želijo biti lepe za ta poseben dan ...?

Barbara Repinšek letos praznuje dvajset let modnega oblikovanja. Prostor, kjer ustvarja umetnine, je naslovila zelo preprosto, kar 'delavnica'.

V delavnici Barbara preživi veliko časa, v povprečju deset ur vsak dan. "Takoj ko se zbudim, sem z mislimi že pri šivanju. V delavnico pridem vsako jutro z veseljem, zato moj dan hitro mine. Ideje za svoje kreacije nabiram, ko hodim po celjskih ulicah ali ko se potepam po tujih mestih."

Drznost
 
pa je beseda, ki je povezana z oblačili in modnimi dogodki Barbare Repinšek. Še posebej ima lepe spomine na snemanje in fotografiranje poročnih oblek v zaprašeni Železarni Štore.

Kaj bi morala imeti vsaka ženska v svoji garderobni omari, kakšni so obeti za modo v času po epidemiji koronavirusa, prisluhnite v spodnjem posnetku radijskega srečanja, ki ga je z modno oblikovalko Barbaro Repinšek posnela Barbara Gradič Oset.