april 4, 2022

BRIGITA KRUDER: VSEŽIVLJENJSKO UČENJE RAZUMEM KOT NAČIN ŽIVLJENJA

Ljudsko univerzo Slovenska Bistrica že peti mandat uspešno vodi direktorica BRIGITA KRUDER. Energije za nove izzive ji ne zmanjka, ponosna je na svoje delo in svoje sodelavce, pa tudi na to, da jim je uspelo v njihovo ustanovo, ki domuje v veliki stari hiši sredi mesta, v zadnji obnovi pred korono inštalirati najsodobnejšo opremo. Tako so med epidemijo z lahkoto vzpostavili komunikacijo s slušatelji in delo na daljavo, ko je to bilo potrebno. 

Brigita Kruder uspešno vodi Ljudsko univerzo Slovenska Bistrica že peti mandat in je velika zagovornica vseživljenjskega učenja.

Brigita Kruder je tudi članica Državne komisije za poklicno maturo ter članica in podpredsednica strokovnega sveta za izobraževanje odraslih, predvsem pa velika promotorka vseživljenjskega učenja, z ekipo se že pripravljajo na Tedne vseživljenjskega učenja in Parado učenja v mesecu maju. Rojena Slovenjebistričanka rada živi in dela v Slovenski Bistrici, takole pravi: »Slovenska Bistrica je majhno mesto, ki ima vse, kar imajo veliki, ljudje pa si med seboj radi pomagamo, ker osebno izjemno cenim.«

Ljudska univerza Slovenska Bistrica deluje že dobrih 60 let, letos vstopajo v 63. leto delovanja. Vsako leto razpisuje številne izobraževalne programe, tako za dokončanje osnovnošolske izobrazbe kot tudi za različne srednješolske programe, med katerimi njaveč slušateljev že tradicionalno pritegne program ekonomskega tehnika, pa tudi programi za pridobitev izobrazbe v različnih tehničnih poklicih. Ljudska univerza je tudi nosilka različnih projektov medgeneracijskega sodelovanja in promocije vseživljenjskega učenja. Vsako leto jo obišče 1000 do 1500 ljudi.

»Da se vrata naše hiše pogosto odpirajo in zapirajo in da naša hiša zares živi, pove tudi podatek, da na večini učilnic vsako leto zamenjamo kljuke. Vsako popoldne je v naši hiši od 100 do 150 ljudi. In všeč mi je, ko se kdaj popoldne ali proti večeru peljem mimo svoje službe, pa v naših učilnicah gorijo luči.«  

»Bolj pomembno kot to, kaj smo, je pomembno to, kakšni so naši cilji in kam gremo,« poudarja Brigita Kruder, ki še dodaja, da so vrata LU Slovenska Bistrica vedno na široko odprta za vse, ki iščejo nova znanja. O pomenu vseživljenjskega učenja, medgeneracijski izmenjavi znanj in spretnosti ter o sodobni družbi, ki od nas zahteva čedalje več različnih znanj, pa tudi o naravi in pomenu sodelovanja med ljudmi v lokalni skupnosti je tekla beseda v radijskem srečanju, ki mu lahko prisluhnete na spodnji povezavi.