oktober 7, 2020

Cvetka Skale: Materino mleko je prava formula za vsakega otroka

CVETKA SKALE je predsednica Društva svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije, članica Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja pri Unicefu Slovenija in mednarodno pooblaščena svetovalka za laktacijo. Teden dojenja, ki poteka od 1. do 7. oktobra, je čas za promocijo in spodbujanje dojenja.

CVETKA SKALE, predsednica Društva svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije, članica Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja pri Unicefu Slovenija in svetovalka za laktacijo, in gostiteljica Tanja Jurjec.

Letos je ob tej priložnosti bila izdana knjižica o dojenju ČRT IN PIKA - za vse pomaga ziza, ki v ospredje postavlja prvo leto življenja skozi oči deklice Pike in dečka Črta v privlačnih ilustracijah, ki jo je sooblikovala Cvetka Skale.

Zaposlena je na Ginekološko porodniškem oddelku Bolnišnice Celje. Leta 2006 je bila ena izmed ustanovnih članic Društva svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije, s sedežem v Celju. Prevzela je vodenje Skupine za podporo dojenju in že tretji mandat je njihova predsednica. Mamicam svetuje tudi v svojem prostem času.

»Svetujem mamicam, naj verjamejo v svoje dojke, da so zmožne ustvariti toliko mleka, kot ga njihov otrok potrebuje. In naj verjamejo v otroka, da je to sposoben popiti. Na svetu ni bilo in še ni mlečne formule, ki bi povsem nadomestila materino mleko. In to mleko ustreza točno določenim potrebam, točno določenega otroka.«  

Matere pridejo v porodnišnico z različnim znanjem in pričakovanji o dojenju. Razširjene družine niso več pogosta oblika družinskega življenja. Tako so se med drugim izgubila mnoga znanja, tudi znanja o dojenju. 

Leta 2004 je kot prva medicinska sestra v Sloveniji opravila izpit za Mednarodno pooblaščeno svetovalko za laktacijo IBCLC, pred nekaj leti pa je zagovarjala še diplomsko delo »Stili vodenja in vključevanje zaposlenih v procese odločanja« na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju in pridobila naziv univerzitetni diplomirani organizator dela.

Sodeluje  z Visoko zdravstveno šolo v Celju, njeno znanje cenijo tudi na katedri za družinsko medicino Medicinske fakultete v Splitu, s katero sodeluje. Združenje za perinatalno medicino Slovenskega zdravniškega društva ji je lani podelilo posebno zahvalo za življenjsko delo na področju perinatologije.

Sicer pa Cvetka Skale rada kuha in peče, bere knjige, neguje rože na oknih, najbolj pa sprosti delo na vrtu. Še posebej takrat, ko jo kaj ujezi, se rada odprav na vrt. In kaj jo najbolj spravi ob živce. »Človeška neumnost,« odgovori. Torej je njen vrt povsem brez zeli, se pošalimo. Prisluhnite Cvetki Skale v radijskem srečanju na spodnji povezavi. Z njo se je pogovarjala Tanja Jurjec.