december 8, 2020

DAN PODJED: NASTAJA NOVA DRUŽBA IN Z NJO NOVI, BOLJŠI ČLOVEK

Antropolog, raziskovalec, publicist dr. Dan Podjed, zaposlen na Znanstveno - raziskovalnem centru SAZU, je v času prvega vala epidemije koronavirusa podobno kot veliko Slovencev ostal zaprt med štiri stene. Ta čas je izkoristil za družinsko raziskovanje, ki ga je opisal v knjigi Antropologija med štirimi stenami, ki je izšla pred kratkim.

Antropolog dr. Dan Podjed, ZRC SAZU, avtor knjige Antropologija med štirimi stenami, v kater je strnil zapise in komentarje koronačasa.

V knjigi Antropologija med štirimi stenami je Dan Podjed strnil zapise in komentarje o tem, kako je koronavirus vplival na razmerja med ljudmi, kako je pri ljudeh poudaril najboljše in hkrati najslabše lastnosti ter med ožje družinske člane pogosto vnesel nova občutenja, nemir. 
V drugem valu epidemije smo spet postali ujetniki doma in zgolj po spletnih omrežjih lahko spremljamo dogajanje drugje po svetu. Podjed je prepričan, da je drugi val sprožil pri ljudeh tudi negativne lastnosti.

»Skrbi me, kaj se dogaja z družbo. Spomladi sem bil zelo optimističen glede sprememb, ki so se dogajale. Zdelo se mi je, da smo se začeli obnašati bolj trajnostno, manj smo se vozili z avtomobili, postali smo bolj solidarni. Zdaj je sodelovanja bistveno manj in spet smo postali bolj oddaljeni eden od drugega.«

Svet med štirimi stenami postaja vedno ožji in zasloni so postali naše okno v svet.

V času karantene je uporabil različne načine komunikacije s svojo družino in uporabniki. Opazil je, da so se v tem času spremenile tudi navade njegovih treh šoloobveznih otrok. »Otroci potrebujejo spontano in nenadzorovano igro. Tega jim starši ne moremo dati. Mislim, da je to ena bistvenih značilnosti današnjega časa. Prehajamo iz družbe tveganja v družbo nadzora,« dodaja Podjed.

Podjeda pa ne zanimajo samo izjemni dogodki, kot je recimo koronavirus, zaradi katerega se spreminjajo navade ljudi, temveč tudi moderne tehnologije. Kje se začne in konča svoboda človeka? Družbena omrežja so v času krize postala smiselno orodje za medsebojno podpiranje: »Če sem v predkoronskem obdobju zagovarjal odklop, zdaj zagovarjam priklop, a takšen, kot si ga sam odmerim.« 
Na žalost se je v tem času zgodilo tudi to, da smo zaradi epidemije koronavirusa pozabili na precej bolj pomembne teme, kot je ta virus. Vse lanske probleme smo pometli pod preprogo.

»Moramo se malce manj ukvarjati z mikroskopskim virusom in bolj gledati v prihodnost, kakšen svet ustvarjamo, kaj nas čaka. Čakajo nas še hujše krize, od gospodarske do podnebne.«

Veseli december bo letos manj radosten, zato se Dan Podjed precej bolj veseli januarja, saj bomo v norem decembru precej manj zapravili. »Upam, da bomo v tem času bolj poskrbeli drug za drugega in malce pozabili na obsesijo z materialnim. Osebno mislim, da se najbolj splača vlagati v doživetja in otroke,« še dodaja.

Antropolog dr. Dan Podjed je bil gost tokratnega radijskega srečanja na Štajerskem valu. Celotnemu posnetku lahko prisluhnete na spodnji povezavi. Z Barbaro Gradič Oset sta spregovorila o tem, kako nas koronakriza spreminja kot družbo, kako spreminja človeka kot posameznika in kaj smo se med krizo naučili. Lahko optimistično zremo v našo prihodnost?