januar 17, 2022

DARJA KOREZ KORENČAN: TA VIRUS JE UGRABIL ČLOVEŠTVO

Darja Korez Korenčan je znana televizijska novinarka in voditeljica oddaj o umetnosti in kulturi ter publicistka in pisateljica. Lani je zbolela za hudo obliko covida in po šestnajstih dneh umetne kome z grozo spoznala, da so ji morali zaradi zapletov amputirati vseh pet prstov desne roke ter da ima poškodovane glasilke in šibkejši glas. O svoji izkušnji je napisala knjigo Korak za korakom - covid in bitka za življenje.

Novinarka, urednica, publicistka in pisateljica DARJA KOREZ KORENČAN je zbolela za hudo obliko covida in o svoji izkušnji napisala knjigo Korak za korakom - covid in bitka za življenje.

»Poglavitno je, da bo komu pomagala na njegovi poti okrevanja ali pri ravnanju, ko se bodo morda znašli v podobni situaciji kot jaz. Vsake toliko časa se zavem, česa vse ne morem narediti s svojo desno roko, a takoj si rečem, bolje bo, če bom razmišljala o tem, kaj zmorem oziroma bom zmogla.«

Darjo Korez Korenčan večina pozna po televizijskih oddajah o klasični glasbi. Spoznanja je strnila v  glasbeno-dokumentarne knjige: Slovenski glasbilarski mojstri, Čarobni zvoki slovenskih orkestrov, Slovenske glasbene družine in monografija o Antonu Nanutu, v soavtorstvu pa še Krog kulture za protokolarno darilo visokim diplomatskim gostom. Napisala je tudi tri romane z družbeno angažirano tematiko: Še vedno samska?, Od trnja do zvezd in Sopranistkine solze. Pisala pa je tudi za otroke; poleg pravljic za najmlajše z naslovom Dogodivščine vrtnih prijateljev in Klemen in Klementina še serijo krajših zgodb za otroke nižjih razredov osnovne šole z zgovornimi naslovi Baletni copatki, Očalarka, Piflarka, Boječka, Bajsi ter Dedek in babica, ki  pri mladih bralcih spodbujajo strpnost in druge vrednote. Kar velja tudi za njeno zadnjo knjigo Korak za korakom - covid in bitka za življenje.

Darja Korez Korenčan se je vrnila v službo in na življenje gleda z optimizmom: »Človek mora naprej, mora poiskati izhode iz težke situacije. Nasproti pesimizma moramo postaviti optimizem. Nekaj pozitivnega, nekaj, kar nas potegne navzgor.« Njej sta največja spodbuda štiriletni vnuk in enoletna vnukinja.
O težki izkušnji prebolevanja covida in pozitivnih vzvodih, ki nam v težkih situacijah pomagajo preživeti oziroma zaživeti znova, je Darja Korez Korenčan spregovorila v radijskem srečanju na Štajerskem valu. Prisluhnete ji lahko v spodnjem posnetku.

 

Galerija slik