december 26, 2021

Dr. Tanja Ozvatič: Mohorjeva družba je preproste ljudi navadila na branje

170 let neprekinjenega delovanja prve slovenske založbe Mohorjeva družba

Celjska Mohorjeva družba je najstarejša slovenska založba, ki letos slavi 170 let neprekinjenega delovanja. Ob jubileju ji je Mestna občina Celje letos podelila tudi zlati celjski grb. Založba je zmogla prebroditi vse viharje in slediti viziji ustanovitelja Antona Martina Slomška, da tiska kakovostne raznovrstne knjige za široke množice v slovenskem jeziku.

Dr. Tanja Ozvatič, ravnateljica Celjske Mohorjeve družbe, najstarejše slovenske založbe, ki letos slavi 170 let neprekinjenega delovanja.

Slovenski jezik in slovenska knjiga skozi zgodovino nista bila nekaj samoumevnega, zanju so si morali naši predniki močno prizadevati. V Mohorjevi družbi, prvi slovenski založbi, katere naslednica je Celjska Mohorjeva družba, so že pred 170 leti ocenili, da se lahko slovenski jezik širi oziroma ohrani le, če širokim ljudskim množicam ponudijo knjige v slovenskem jeziku.

»Mohorjeva družba je bila leta 1851 ustanovljena kot knjižno društvo in je prva organizacija v zgodovini slovenskega naroda, ki je povezala in duhovno zedinila vse Slovence, iz celotnega etničnega prostora, in jih navadila brati. Poznamo že kar ponarodele zgodbe, kako so se ljudje pozimi zbirali ob topli peči in skupaj brali.«

Založba je zmogla prebroditi vse viharje in slediti viziji ustanovitelja Antona Martina Slomška, da tiska kakovostne raznovrstne knjige za široke množice. Dr. Tanja Ozvatič založbo vodi zadnjih 5 let. Pred nastopom vodstvene funkcije se je ukvarjala z javnim komuniciranjem, odnosi z javnostmi in izobraževanjem odraslih na tem področju. Diplomirala je iz slovenskega jezika s književnostjo, leta 2014 je iz javnega nastopanja zagovarjala še doktorat. Založba pod njenim vodstvom ostaja zvesta poslanstvu svojih ustanoviteljev in načrtno skrbi za tiskanje dobrih knjig za najširšo populacijo Slovencev.
In kako danes izbirajo avtorje in besedila za tisk? »Pri založništvu ni preprostega recepta. Na naš naslov pride nekaj besedil na teden in če ga ne izberemo, ni nujno zato, ker besedilo ne bi bilo dobro. Morda pride do nas ob nepravem času. Naše poslanstvo je izdajanje kakovostnih raznovrstnih knjig za široke množice po dostopnih cenah. Mohorjeva založba je obstala, ker se je vedno znala prilagoditi temu, kar so bralci potrebovali,« razlaga ravnateljica Celjske Mohorjeve družbe dr. Tanja Ozvatič.

O knjigah, smislu življenja in zgodovini založbe se je z njo v prazničnem radijskem srečanju na Štajerskem valu pogovarjala Barbara Gradič Oset. Prisluhnete jima lahko v spodnjem posnetku.

 

 

Galerija slik