december 14, 2022

ERICA JOHNSON DEBELJAK: POMEMBNO JE, DA ZNAMO ŽIVETI S TISTIM, KAR IMAMO

Gostja tokratnega srečanja je bila prevajalka, pisateljica in publicistka ERICA JOHNSON DEBELJAK, Američanka, ki je v Slovenijo sledila ljubezni. Med študijem v New Yorku je spoznala slovenskega umetnika in univerzitetnega profesorja Aleša Debeljaka, svojega kasnejšega moža. V zakonu so se jima rodili trije otroci, Erica pa se je iz finančnice prelevila v prevajalko, publicistko, kolumnistko in pisateljico.
Pet let po nenadni in nenavadni moževi smrti je izšla njena knjiga Devica, kraljica, vdova, prasica, v kateri je avtorica svojo osebno izgubo prepletla s pregledom položaja vdov v različnih kulturah in zgodovinskih obdobjih. Naučila se je živeti s spomini na ljubljenega moža.

Prevajalka, publicistka, kolumnistka in pisateljica Erica Johnson Debeljak in gostiteljica radijskega srečanja na Štajerskem valu Tanja Jurjec (Foto: Štajerski val)

Erico Johnson Debeljak je romantična in strastna ljubezen iz New Yorka pripeljala v Ljubljano, kjer si je z vsestranskim umetnikom in profesorjem Alešem Debeljakom ustvarila družino ter se iz finančnice prelevila v prevajalko, publicistko, kolumnistko in pisateljico.

Erica Johnson Debeljak je odraščala v San Franciscu. V New Yorku je diplomirala iz francoščine, nato pa magistrirala iz poslovne administracije in bila zaposlena kot finančna analitičarka v eni od francoskih bank v New Yorku. Tam je v začetku devetdesetih let spoznala Aleša Debeljaka in prvič slišala za Slovenijo. Zaljubila sta se in leta 1993 se je preselila v Ljubljano, kjer sta se poročila. Vstopila je v slovensko umetniško, kulturniško in intelektualno srenjo ter se posvetila pisanju in prevajanju.

»Nenadoma sem ugotovila, da sem imela najvišji položaj kot žena. Kot vdova, sem padla najnižje v hierarhiji družbe.«

Z Aleševo smrtjo se je njeno in življenje njunih treh otrok postavilo na glavo. Potrebno je bilo preboleti, se pobrati in s spomini nanj živeti naprej.
Pisanje je bilo terapevtska rešilna bilka. Nastala je knjiga Devica, kraljica, vdova, prasica, ki je postala naj knjiga leta 2021. Ponosna je tudi na knjigo Saj grem samo mimo: Razglednice Aleša. Debeljaka, ki je neprecenljiv spomin na moževo strast zbiranja in pisanja razglednic.
Izvorno piše v angleškem jeziku, njene knjige pa so objavljene tudi v slovenščini in prevedene v številne tuje jezike. Je tudi članica Društva slovenskih pisateljev.
Božič je bil vedno njen najljubši praznik, na ta dan je bil rojen tudi Aleš, ki še vedno živi v njej ... Erica hodi po njegovih poteh, govori njegov jezik. Želela bi spet veliko druženj, želela bi si spet plesati. Ve, da bi to zanjo želel tudi Aleš.
Prisluhni Erici Johnson Debeljak v radijskem srečanju s Tanjo Jurjec.