april 5, 2020

V nujnih primerih ne čakajte in se ne bojte iti v bolnišnico

V Splošni bolnišnici Celje so pripravljeni na sprejem bolnikov s COVID 19, trenutno je kapacitet dovolj in predvidevajo, da bodo s sedanjo organiziranostjo in opremljenostjo zmogli tudi vrh epidemije, ki ga strokovnjaki napovedujejo za sredino aprila. Sicer tudi v času epidemije sprejemajo vse nujne bolnike, opravljajo pa tudi del rednega programa. 

V Splošni bolnišnici Celje trenutno obvladujejo dotok covid bolnikov, tako s kadrom kot zaščitnim materialom in posteljnimi kapacitetami. Seveda pa se lahko razmere hitro spremenijo, zato apelirajo na nas vse, da še naprej upoštevamo pravilo socialne distance in delujemo samozaščitno.

O zmogljivostih in pripravljenosti celjske bolnišnice na bližajoči se vrh epidemije smo se pogovarjali s strokovnim direktorjem bonišnice mag. Francem Vindišarjem in vodjo bolnišnične službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb infektologinjo dr. Tanjo Selič Kurinčič.
Oba opozarjata, da je edina učinkovita pot za zajezitev in upočasnitev epidemije socialna distanca, in če že moramo kam, obvezno uporabimo masko, pri tem pa je seveda pomembna pravilna uporaba, odvisno od tega, kakšno masko imamo.

Strokovni direktor Franc Vindišar ocenjuje, da v danih razmerah SB Celje deluje stabilno in za zdaj obvladuje dotok covid pacientov, hkrati pa izpostavlja, da v bolnišnici kljub izrednemu stanju vseeno opravljajo del rednega programa: »Mi še vedno opravimo nekaj sto zdravstvenih storitev dnevno in v urgentnem bloku sprejmemo vse paciente, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč. Jih je pa res sedaj manj.«

Mag. Franc Vindišar, strokovni direktor SB Celje

 »Če začutite, da je z vami zdravstveno nekaj hudo narobe, ne čakajte doma, ampak poiščite zdravstveno pomoč. Bolnišnica še vedno funkcionira, pri nas so ljudje, ki vam v nujnih stanjih lahko pomagajo.«  

Franc Vindišar še opozarja, naj ljudje v nujnih primerih ne čakajo doma in naj poiščejo zdravniško pomoč, pri tem pa seveda sledijo vsem vzpostavljenim protokolom, prvi je seveda klic svojega osebnega zdravnika.

Na vprašanje, kdaj bodo v celjski bolnišnici pričeli z opravljanjem pregledov in posegov, ki so bili z marcem odpovedani oziroma prestavljeni, strokovni direktor SB Celje mag. Franc Vindišar odgovarja:

Trenutno smo še na začetku epidemije, nihče ne more točno napovedati, kdaj, če, bo epidemija izzvenela. Le sklepamo lahko po izkušnjah nekaterih drugih držav, ki so v epidemijo vstopile pred nami, skoraj zagotovo pa bo po besedah infektologinje dr. Tanje Selič Kurinčič virus prisoten med nami tudi še v jeseni in se bomo morali z njim preprosto naučiti živeti.

Dr. Tanja Selič Kurinčič, vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb, SB Celje (foto: Andraž Purg) 

»Samo od nas in od našega obnašanja je odvisno, kakšne razsežnosti bo imela epidemija. Ostanimo doma in preprečimo širitev virusa med prebivalstvom.« 

Kako bo v teh novih spremenjenih razmerah v času po epidemiji delovala celjska bolnišnica, pa med drugim v priloženem posnetku radijskega srečanja s strokovnim direktorjem SB Celje mag. Francem Vindišarjem in infektologinjo dr. Tanjo Selič Kurinčič, prav tako iz Splošne bolnišnice Celje. Radijsko srečanje je gostila Greta Kokot Rajkovič.