junij 7, 2022

IVICA ČRETNIK: Pravijo, da sem človek z energijo in z dobro voljo ter da to oddajam

IVICA ČRETNIK iz Šempetra v Savinjski dolini je pred dnevi prejela najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva za leto 2021. »Več kot zasluženo,« ji je ob podelitvi rekel predsednik republike Borut Pahor. O prostovoljstvu in še marsičem smo z Ivico Čretnik spregovorili v radijskem srečanju.

Ivica Čretnik iz Šempetra v Savinjski dolini je srčna ženska z bogatimi izkušnjami, ki je letos prejela najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva.

IVICA ČRETNIK je poučevala razredni pouk in bila 20 let ravnateljica Osnovne šole Šempeter. S številnimi projekti se je zavzemala, da se v kraju ohranjata kulturna in naravna dediščina. 4 leta je delovala v predsedstvu Turistične zveze Slovenije za delo z mladimi, vodila tabornike in bila ustanovna članica PD Šempeter.

»Moje mesto je bilo med otroki, zato sem se odločila za učiteljski poklic.«

Preko 40 let je članica upravnega odbora TD Šempeter in 12 let predsednica društva, ki upravlja zgodovinsko-kulturni državni spomenik Antični park z rimsko cesto in naravni spomenik državnega pomena Jamo Pekel. Lepoto zgodovine in podzemne globine nadgrajujejo z mnogimi dogodki in prireditvami, ki privabljajo številne goste, pri čemer tesno sodelujejo s KS, društvi v kraju, Občino Žalec in ZKŠT Žalec. 12 let je bila predsednica TD Spodnje Savinjske doline in 8 let predsednica Zveze TD občine Žalec. Kot soustanoviteljica in podpredsednica Regijske turistične zveze SAŠKA si prizadeva za povezovanje društev, med sabo se obveščajo, si pomagajo in delajo reklamo.

Več kot 50 let je prostovoljka na področju kulture, športa in turizma, po upokojitvi pa se posveča predvsem področju turizma, tako je dobitnica vseh priznanj TZS. Nedavno državno priznanje za prostovoljstvo na področju turizma ji veliko pomeni, saj »je potekalo po državnem protokolu in zelo veličastno«.

»Prostovoljstvo je dragoceno še zlasti zato, ker je tisto, kar je narejeno prostovoljno, narejeno s srcem in z dušo.«

Kar Ivica Čretnik pomni, je bila radovedna in živahna, z možem se rada potepata po svetu. Lani je prebolela težjo obliko covida. Hvaležna je, da je preživela in da se ji je vrnila energija za delo, ki ga opravlja s srcem in ga čuti kot privilegij. 

O vsem tem je s Tanjo Jurjec spregovorila v nedeljskem radijskem srečanju, prisluhnite v spodnjem posnetku.