oktober 21, 2020

Jaka Rihtarič: Nikoli ne smeš odnehati vztrajati, v športu in v življenju

Nekdanji učitelj športne vzgoje Jaka Rihtarič, ki je v Šmarje prišel iz Prlekije, je tudi sam velik športni navdušenec in vsestranski športnik. Bil je organizator in udeleženec različnih športnih prireditev, športni sodnik, pa učitelj srfanja, plavanja, smučanja ter organizator in spremljevalec letovanj za otroke, ki so vsem udeležencem ostala za vedno zapisana v srce.

V radijskem srečanju sta tokrat obujala spomine nekdanja poklicna in radijska kolega Jaka Rihtarič in Tanja Jurjec.

Rojeni Prlek in kasneje seveda Šmarčan Jaka Rihtarič je legenda. Pozna ga staro in mlado, saj ga srečate na številnih športnih dogodkih. Kar 38 let je bil tudi nepogrešljiv sodelavec v športni redakciji našega radia. Rad pove, da prihaja iz kmečke družine v Prlekiji, v kateri so rasli štirje otroci in tako, kot je bilo včasih, nosili oblačila in čevlje, drug za drugim. »Nič nisem imel in nič mi ni manjkalo,« pravi.

Šport se mu pretaka po žilah, odkar pomni. Zato odločitev za poklic ni bila težka, postal je učitelj športne vzgoje, sprva v Prekmurju, v naše kraje pa je prišel leta 1971. Najprej k Sveti Emi, kjer je imel tretji in četrti razred, potem pa se je kot učitelj športne vzgoje zaposlil na Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah, kjer so takrat za potrebe telovadbe preuredili eno učilnico v telovadnico. »Pri preskoku preko koze smo odprli vrata, da smo imeli nekoliko daljši zalet,« se spominja Jaka Rihtarič.  S kolegi z drugih šol so odlično sodelovali in delali ogromne premike v šolskem športu, vključno organizacijo šole v naravi.

Se še spominjate TKS, nekdanje Telesnokulturne skupnosti?
Jaka Rihtarič je močno zaznamoval razvoj športa na območju zdajšnje Upravne enote Šmarje pri Jelšah. Kot sekretar takratne TKS - Telesnokulturne skupnosti, pozneje medobčinske športne zveze. Znana so bila številna medobčinska tekmovanja v različnih športnih panogah, pa sindikalne igre … Skratka, časi in dogodki, ki so danes le še oddaljen spomin. 

»Za šport so značilni vzponi in padci, nikoli ne smeš nehati vztrajati. Nikoli ne smeš odnehati, posebej še takrat ne, ko si že skoraj na dnu ali pa potisnjen ob rob. Takrat je treba pokazati še več dobre volje. In tako je tudi v življenju.«

Športni učitelji so bili vedno močno povezani s svojim krajem, saj so običajno delovali tudi v različnih društvih, s številnimi napotki, predvsem pa z zgledom so za ta poklic navdušili tudi mnoge svoje učence. 
V mladosti je bil vnet rokometaš, igral je košarko in tenis, bil je učitelj srfanja, rad je imel bele strmine, bil pa je tudi navdušen tabornik. Zdaj se Jaka posveča balinanju, še vedno pa najraje pa kolesari. Letno zabeleži povprečno kar 8000 prevoženih kilometrov. Kolo mu pomeni občutek svobode.

Jaka Rihtarič je ponosen dedek treh vnukov, rad peče ribe in obdeluje svoj vinograd. Je dobrovoljnež, ki nikoli ne tarna. »Za šport so značilni vzponi in padci, nikoli ne smeš nehati vztrajati. Nikoli ne smeš odnehati, posebej še takrat ne, ko si že skoraj na dnu ali pa potisnjen ob rob. Takrat je treba pokazati še več dobre volje,«  je njegovo vodilo skozi življenje. Jaka Rihtarič je s svojim delom zaznamoval veliko življenj. Prisluhnite njegovi zgodbi v priloženem posnetku radijskega srečanja.