april 1, 2024

Jože Krašovec: Sporočilnost velike noči je v prvi vrsti na osebni ravni

Velikonočno Nedeljsko srečanje

V tokratnem prazničnem Nedeljskem srečanju smo gostili štirikratnega doktorja Jožeta Krašovca. Eden največjih poznalcev Svetega pisma pri nas izhaja iz Sodne vasi. Zaslužen je tudi za urednikovanje novega prevoda temeljne knjige krščanstva, ki je izšla pred nekaj tedni. Z njim se je pogovarjal Vid Palčnik.

Jože Krašovec v svoji knjižnici (Foto: Štajerski val)

Jože Krašovec je eden najbolj izobraženih Slovencev. Rodil se je v veliko družino iz Sodne vasi pri Podčetrtku. Kar štirje sinovi so se podali na duhovniško pot, Jože se je posvetil predvsem znanstvenemu preučevanju Svetega pisma. Izobraževal se je v številnih metropolah in dosegel štiri doktorate - iz bibličnih znanosti, filozofije, zgodovine religij in religijske antropologije ter teologije.

"V Nemčiji se mi je zgodilo, da mi je nekdo želel kupiti avto. Odvrnil sem, da avtomobila ne potrebujem, a je vztrajal, da ga moram imeti. Ko mi je danar nakazal, sem ga porabil za študij v Izraelu in nabavil precej knjig."

Nabiranje znanja ga je vedno zanimalo, tudi skozi učenje jezikov. Uporablja jih preko deset, med njimi so tudi biblični jeziki. Svoje raziskovanje Svetega pisma je kronal s prevajanjem; zadnji prevod celotne bibilije iz izvirnih jezikov je izšel v začetku marca. Gre za t. i. jeruzalemsko izdajo, ki je zdaj tudi uradni prevod Katoliške cerkve v Sloveniji. Pri prevajanju je sodeloval tudi celjski škof msgr. Maksimilijan Matjaž. Nova izdaja ne ukinja prejšnje ekumenske, ampak jo, kot pravi sogovornik, dopolnjuje. Vernika z različnimi opombami vodi pri lažjem razumevanju temeljne krščanske knjige.

80-letni ddddr. Jože Krašovec še vedno ažurno spremlja dogajanje v svetu. O trenutnem dogajanju v Gazi meni, da ne gre za spor o Svetem pismu, temveč za politiko interesov, pogojeno z dolgim nizom zgodovinskih dogodkov: "Problem je, ker je nastala histerična situacija popolnega nasprotovanja, da Izrael ne more preživeti brez močnega partnerja, ki ga ščiti," meni.

"Velika noč je obsežnejši praznik, ker vključuje tradicijo vere, kako Bog rešuje človeka iz fizične stiske, kako rešuje iz duhovne stiske, ujetosti v krivdo, in večno življenje."

Veliko načrtov ima prof. dr. Krašovec tudi za vnaprej. Med drugim načrtuje celostni slovar bibilijskih imen, ki bo, če bo končan, prvi takšen v zgodovini.