september 19, 2022

JOŽICA FILIPČIČ: PO BOLEZNI DRUGAČE GLEDAM NA ŽIVLJENJE

Bolezen človeka spremeni, pravi Jožica Filipčič, predsednica Slovenskega društva bolnikov s krvnimi boleznimi, tudi sama z izkušnjo krvnega raka. Prvič je zbolela, ko je imela 39 let, potem je bolezen udarila še enkrat. Diagnoza: diseminirani plazmocitom. Po začetnem šoku si je za cilj postavila – preživetje. Potem pa so bili cilji vedno višji, želela si je videti, kako hčeri odraščata, kako se šolata in osamosvajata.Uspelo ji je. Zdaj se Jožica veseli življenja že skupaj z vnukom.

Tokrat v srečanju z nami Jožica Filipčič, predsednica Slovenskega društva bolnikov s krvnimi boleznimi, tudi sama z izkušnjo prebolevanja krvnega raka.

»Če imaš otroke, si želiš, da z njimi doživiš, da se izšolajo. In ko smo prišli do tega, da sta hčeri samostojni in v službi, sem dobila vnuka in zdaj imam že drugačne cilje. Zdaj si želim, da bi še vnuka videla, kako bo odraščal in se šolal … Ja, babi si želi še kaj več doživeti.«

Jožica z veseljem pomaga tudi v društvu, kjer se srečuje z drugimi (nekdanjimi) bolniki in skupaj skrbijo za njihovo skupnost, ki je na nek način postala njihova razširjena družina. Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije svojim članom, (nekdanjim) bolnikom in njihovim svojcem, že 27 let nudi različno podporo, v sodelovanju z medicinskim osebjem pa tudi dodatno strokovno pomoč ter krepi odnos med bolnikom in zdravnikom. V društvo so včlanjeni bolniki, nekdanji bolniki in starši otrok s krvnimi boleznimi.

Bolezen človeka spremeni, pravi Jožica, ki danes povsem drugače gleda na življenje, bolj ceni vsak trenutek in si zna vzeti čas zase in za družino. »Znam se ustaviti, vsak dan posebej razmislim, kako ga bom preživela, da bo dobro zame in za vse ostale. Prej pa smo samo hiteli, iz dneva v dan, iz leta v leto ...«
Prisluhnite Jožičini zgodbi, s kakšnimi težavami se spopadajo bolniki s krvnimi boleznimi, kako so povezani in kaj jih navdihuje. Z Jožico Filipčič se je pogovarjala Greta Kokot Rajković.