september 27, 2022

JURIJ MALOVRH: Vsakomur vsaka pohvala dobro dene

Nekdanji šentjurski župan Jurij Malovrh je bil gost tokratnega radijskega srečanja na Štajerskem valu. Je letošnji prejemnik Ipavčeve plakete za izjemen prispevek razvoju, ugledu in promocije Občine Šentjur.

Jurij Malovrh je prejemnik letošnje Ipavčeve plakete ob prazniku Občine Šentjur. (Foto: Štajerski val)

Jurij Malovrh v šentjurski občini že od mladosti deluje kot graditelj lokalne skupnosti. Bil je predsednik Skupščine Občine Šentjur, kasneje prvi demokratično izvoljen župan Šentjurja. Funkcijo je opravljal od leta 1994 do leta 2002. Kot župan je sprejemal odločitve, ki so pomembno in trajno vplivale na razvoj in ohranjanje mesta in predvsem podeželja.

Prav tako je bil tri mandate poslanec Državnega zbora RS, vedno se je zavzemal za Šentjur in njegov razvoj.

Je član konjeniškega društva Blagovna in že pet mandatov je predsednik Vinogradniškega društva Šentjur. Leta 1996 je v Šentjur prinesel in posadil potomko najstarejše vinske trte, ki jo je Šentjurju podarilo mesto Maribor. Zanjo že vsa ta leta skrbi kot mestni viničar. Je član viteškega reda Vitezi vina Evrope. Ipavčevo plaketo je dobil tudi za negovanje in širjenje vinske kulture doma in v svetu.

»V vinu je od devetsto do tisoč koristnih snovi za človeka, samo ena je nekoristna, pravzaprav škodljiva. A ne vedno. To samo takrat, če človek zaužije preveč vina. To je podobno kot tablete. Če vzamete en aspirin, vam bo pomagal, če ga boste vzeli pa velike količine, bo pa za vaše zdravje slabo,« pravi.

Z Jurijem Malovrhom se je ob prejemu Ipavčeve plakete pogovarjala Barbara Gradič Oset. Spregovorila sta o njegovi poti lokalnega udejstvovanja, o ljubezni do vinske trte in konjev, o željah in pobudah občanov. Malovrh je odličen sogovornik, poln hudomušnih nasvetov ... Prisluhnite radijskemu srečanju v spodnjem posnetku.