december 6, 2022

KVIRINA MARTINA ZUPANC: Umetnost je iz zaprtih galerij prenesla na ulice

Šentjurčanka KVIRINA MARTINA ZUPANC je vsestranska mlada umetnica, kreativka po duši in dejanjih. Umetnost je iz zaprtih galerij prenesla na ulice.

Kvirina Martina Zupanc stoji za marsikaterim umetniškim projektom v Šentjurju. (Foto: Štajerski val)

Kvirina Martina Zupanc je najprej pred leti s pomočjo prijateljev porisala zid nasproti Šentjurske tržnice, temu je sledila stara tehtnica na železniški postaji, nato notranji prostori Centra kulture Gustav, pa lokal in fitnes v Šentjurju. Njena ideja je tudi božična okrasitev v mestu.

»Zdi se mi, da smo kreativci kot športniki, ker moramo trenirat, trenirat, trenirat, če hočemo biti v kreativni formi. Ključno pri kreativni osebi pa je to, da zna opazovati. Svet moraš srkati.«

V začetku letošnjega novembra je Kvirina Martina s pomočjo likovnih kolegov v podhodu pod novim krožiščem pri OŠ Franja Malgaja sestavila likovno zgodbo o Šentjurju. Je tudi sourednica knjige Še zgodb! 50 zgodb, ki so jih napisali Šentjurčani, in avtorica številnih vabil, napovednikov za predstave, plakatov ...
Kvirina Martina z ekipo v podhodu, ki je z barvami dobil čudovito podobo. (Foto: Občina Šentjur)

Kdaj se je Kvirina Martina Zupanc, ki je sicer zaposlena na Razvojni agenciji Kozjansko, prvič seznanila z umetnostjo, kaj je zanjo kreativno dejanje, kako je nastala zgodba šentjurskega podhoda, kako je zaplula v pravniške vode in kaj je bila njena najboljša odločitev v življenju, je razkrila v radijskem srečanju z Barbaro Gradič Oset. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku.