marec 3, 2022

MARIJA LOJEN: V DRUŠTVU SMO VEDNO DELALI Z VESELJEM IN ZAGNANOSTJO

Letošnja prejemnica priznanja ob slovenskem kulturnem prazniku v Občini Slovenske Konjice za življenjsko delo na področju kulture Marija Lojen, nekdanja učiteljica iz Žič, je bila več kot 40 let predsednica in gonilna sila Prosvetnega društva France Prešeren Žiče. Celo v času korone je društvo skupaj s krajevno skupnostjo poskrbelo, da je dvorana Kulturnega doma Žiče dobila nekaj nove opreme. 

Marija Lojen, letošnja prejemnica priznanja ob slovenskem kulturnem prazniku v Občini Slovenske Konjice za življenjsko delo na področju kulture .

Marija Lojen, ki je ves čas spodbujala krajane, da so sodelovali v številnih odmevnih in uspešnih prireditvah, pomembnih za kraj in tamkajšnje prebivalce, je vesela novih pridobitev v dvorani Kulturnega doma Žiče.

»Zdaj je v Kulturnem domu Žiče takšen oder, da bi ga še z veseljem kdaj uporabljala. Če mi bo zdravje dopuščalo, bom mogoče še kako igro režirala,« pravi nekdanja dolgoletna predsednica Prosvetnega društva France Prešeren Žiče Marija Lojen.

Pomen dela Marije Lojen na področju kulture v Žičah je neprecenljiv in prepoznaven tudi izven tega majhnega kraja. Vodila in koordinirala je mnoge razstave in prireditve ter zanje pisala scenarije. Z gledališkimi predstavami, ki jih je režirala, so veliko gostovali in se udeleževali medobčinskih tekmovanj; številnih anekdot se rada spomni. Bila je pobudnica gledališkega abonmaja v Žičah, kjer so 10 let nastopale amaterske gledališke skupine. Nepozabna je tudi dvodnevna prireditev Petrovo s pisano vsebino in številnimi spremljevalnimi dogodki. Z veseljem in ponosom pove, da so člani društva pod njenim vodstvom vedno zelo radi sodelovali in pomagali pri organizaciji dogodkov. »Vsi smo delali z velikim veseljem in zagnanostjo,« še doda.

Danes Marija rešuje križanke in šiva gobeline, tudi ob računalniku rada posedi. Posebno veselje pa v njeno življenje prinašata triletni pravnuk in dvomesečna pravnukinja.

Marija Lojen je pogovoru s Tanjo Jurjec razgrnila del sebe, svojega življenja in dela.

Galerija slik