maj 10, 2022

Martin Belič: prva flavta münchenskih filharmonikov

MARTIN BELIČ je edini Slovenec, ki mu je uspelo postati član enega najboljših simfoničnih orkestrov na svetu - znamenitega orkestra Münchenske filharmonije, v katerem igra prvo flavto. Nedavno je imel kot solist v Ljubljani dva imenitna koncerta s Slovensko filharmonijo.

Martin Belič živi v Nemčiji, a izjemno rad se vrača v naše kraje.

Martin Belič je glasbeno šolo začel obiskovati v Rogaški Slatini, kjer je preživljal otroška leta, nato se je družina preselila v Slovensko Bistrico. Glasba mu je bila položena v zibelko; njegova mama je bila priznana učiteljica glasbe in zborovodkinja, tudi celotna družina Belič je glasbeno nadarjena.

»Adam Bicskey je bil moj prvi učitelj. V meni je razbil strah pred igranjem na pamet.«

Leta 2000 je v Salzburgu uspešno opravil sprejemne izpite pri prof. Ireni Grafenauer. Nenadna očetova smrt je istega leta skoraj prekrižala načrte študija na tamkajšnjem Mozarteumu. Na pomoč sta priskočila znanca Zdenka in Filip Remškar, postal je varovanec ustanove Gallus in ljubljanskega Rotary kluba ter tako začel s študijem na kar dveh smereh: na koncertni in na mamino željo še na pedagoški.

»Treba je imeti ogromno sreče. V pravem trenutku sem bil na pravem mestu.«

Leta 2007 je zmagal na avdiciji za orkester Münchenskih filharmonikov in postal drugi flavtist, leta 2019 pa po zmagi na novi avdiciji asistent solist, največ, kar je mogoče doseči.

»Moj moto je prenašati znanje na mlajše rodove.«

Tekmovanja so del njegovega življenja, svoje bogato znanje pa že 10 let na poletnih šolah v mojstrskih tečajih predaja tudi v domačem okolju; sprva v Rogaški Slatini, nato v Slovenski Bistrici.
Z družino danes živi in ustvarja v Nemčiji ter se rad vrača domov. Vsaka vrnitev v Slovenijo je zanj praznik. 

Martinu Beliču prisluhnite v radijskem srečanju, z njim se je pogovarjala Tanja Jurjec.