september 27, 2021

MATEJ KNAUS: TURIZEM POVEZUJE IN ZBLIŽUJE LJUDI

Ob svetovnem dnevu turizma je bil gost radijskega srečanja Matej Knaus, ustanovitelj in direktor TA Palma, predsednik Združenja turističnih agencij Slovenije in član upravnega odbora evropskega združenja turističnih agencij. Pandemija COVID 19 je zelo spremenila svet potovanj in močno vplivala na delo turističnih agencij, a tudi turizem se počasi postavlja na noge in letos spet več potujemo kot lani. 

Matej Knaus, direktor TA Palma in predsednik Združenja turističnih agencij Slovenije

V začetku pandemije je bilo poslovanje turističnih agencij skoraj v celoti onemogočeno. Okrevanje bo dolgotrajno, a prve izkušnje po ponovnem odpiranju družbe in vzpostavitvi potovanj kažejo na to, da se je njihova vloga še okrepila: »Zaradi negotovih razmer, hitrih sprememb epidemioloških razmer in pravil v posameznih državah se ljudje spet pogosteje odločajo, da organizacijo svojih potovanj zaupajo turističnim agencijam. Organizatorji potovanj zelo dobro poznamo destinacije, kamor naši gostje potujejo, sproti spremljamo trenutno epidemiološko sliko in druge dejavnike tveganja na poti in smo jim v teh nepredvidljivih časih dejansko v podporo 24 ur na dan. In prav ta garancija je v teh časih dodana vrednost turističnih agencij oziroma organizatorjev potovanj.«

Slovenski paviljon na svetovni razstavi EXPO 2020 v Dubaju je pripravljen na prve obiskovalce. V teh dneh pa je bila vzpostavljena tudi direktna letalska povezava iz Ljubljane v Dubaj. EXPO vas pričakuje.

Matej Knaus, Turistična agencija Palmaje prepričan, da bomo potovali tudi v prihodnje, morda se bodo spremenile naše potovalne navade, način izbiranja destinacij in priprave na pot, a potovali bomo tudi v prihodnje. Turizem ostaja pomembnna gospodarska panoga, ki povezuje in zbližuje ljudi ter različne kulture.  

»Turizem povezuje ljudi, omogoča razumevanje drugih kultur in sprošča napetosti. Oseben stik je pomemben. Ko pogledaš človeku v oči, se z njim pogovoriš, ko ti postreže hrano, pijačo, ko ti pokaže svoje znamenitosti in te povabi v svoj dom, veliko predsodkov pade.«

Prisluhnite Mateju Knausu, predsedniku Združenja turističnih agencij Slovenije, v posnetku radijskega srečanja na Štajerskem valu. Z njim se je pogovarjala Greta Kokot Rajković. Odpotujte z nami.

Galerija slik