junij 7, 2020

MILAN KRAJNC: POMEMBNE STVARI SO KRATKE IN PREPROSTE

Dr. Milan Krajnc, mednarodno priznani predavatelj in svetovalec po metodah realitetne terapije in transakcijske analize se pri svojem delu posveča predvsem odpravljanju vzorcev iz preteklosti, ki velikokrat zavirajo naše resnične potenciale. Predava na Evropskem centru za mir in razvoj v Beogradu, Univerza za mir pri OZN, večino časa dela v tujini, v času epidemije pa je ostal v Sloveniji. 

Dr. Milan Krajnc, mednarodno priznani predavatelj in svetovalec po metodah realitetne terapije in transakcijske analize, in gostiteljica Greta Kokot Rajković

V času karantene se je marsikdo vprašal, kakšen je smisel življenja in ali res živi svoje potenciale. Kako torej naprej, kako se spreminja naš način razmišljanja in svet vrednot, smo ga med drugim vprašali.  

Mnogi so v času epidemije ostali brez službe, brez rednega vira za preživetje. Kako se premakniti s točke 0 in začeti znova?

Kako oživiti poslovno dejavnost, kako jo spremeniti oziroma ji dati nov namen in pomen? Kje začeti pri uvajanju sprememb? »Najprej moramo res dobro spoznati sebe. To pa ni tako enostavna naloga, kajti velikokrat se raje ukvarjamo z drugimi in okolico. Tudi zato, da se nam ni treba ukvarjati s seboj,« pravi Milan Krajnc, ki se pri svojem svetovalnem delu srečuje tudi s situacijami, ko stari, močno zakoreninjeni vzorci posameznikov zavirajo celo razvoj in rast podjetja. Kaj bodo morali sedaj v ospredje postaviti vodilni v podjetjih? Kako na novo zastaviti odnose z zaposlenimi, ki se iz karantene zagotovo vračajo na nek način spremenjeni, z novimi vrednotami?



Najprej osebni cilji, šele nato cilji podjetja
Milan Krajnc že več kot 20 let deluje kot psihoterapevt, predvsem v podjetjih in institucijah, kjer rešuje različne krizne situacije. Te se največkrat pojavijo zaradi osebnih stisk vodilnih, ki ne znajo in ne zmorejo skomunicirati različnih situacij in sprememb, brez da bi se pri tem zatekli k manipulaciji. Kaj svetuje vodjem in vodstvenim delavcem, ko se odločijo za reševanje in sanacijo podjetja? »Ko se odločimo za reševanje podjetja, je vedno treba najprej začeti pri sebi in si zastaviti jasne cilje. Najprej osebne in šele nato cilje podjetja. Kajti podjetje je samostojen organizem, ki ima svojo energijo in ta mora biti ločena, neodvisna od trenutnega počutja posameznega vodilnega,« poudarja Milan Krajnc. 

»Fran Miličinski - Ježek je dejal, da boli, če te povozi avto, če te povozi čas, se bolečine ne da izmeriti. V tem življenju imamo omejen čas in vsaka sekunda, ki jo posvetimo nekomu ali nečemu in ne dobimo nič nazaj, je izgubljena. Zato se čimprej posvetite sebi, svojemu telesu, svojim čustvom in umu.«  

Dinamičen model vodenja
Krizne situacije v podjetjih so običajno zelo kompleksne in je vanje vedno vključenih več različnih tipov osebnosti, se jih ne da reševati na hitro in brez da bi pri tem v organizacijo vpeljali nove načine vodenja in komunikacije. Zato je Milan Krajnc ustvaril nov model vodenja podjetij, ki vzpodbuja potenciale zaposlenih in ne njihovihkompleksov, predvsem pa onemogoča manipulacijo in negativen stres. Predstavil ga je v knjigi Dinamičen model vodenja, ki jo najdete v njegovi osebni bibliografiji, v kateri je doslej izšlo 125 knjig, od tega je 30 tiskanih. »Model je zasnovan na osnovi opazovanja narave, kjer vse teče brez posebnih pritiskov in so samo tri komponente, ki morajo biti med seboj v ravnovesju (tlak, temperatura in volumen), ki pa jih najdemo tudi v podjetju (nabava, prodaja, razvoj). Vse tri komponente, pa so med seboj povezane s tokom energije oziroma komunikacije v podjetju,« razlaga avtor Milan Krajnc in dodaja, da na tak način podjetja pričnejo delovati na "zdravih" osnovah in ne potrebujejo več reševalnih akcij.

»Vse zares pomembne stvari so kratke in preproste.«

Če ste zamudili nedeljsko radijsko srečanje, vas vabimo k poslušanju v spodnji povezavi. Še posebej, če ste se v času koronakrize znašli na razpotju, si želite osebnostne preobrazbe in morda spremembe na karierni poti, če je vprašljiva prihodnost vašega podjetja, toplo vabljeni. Dr. Milan Krajnc je svetovno priznan predavatelj in svetovalec, ki večino časa preživi in dela v tujini. Epidemija je tudi njega prizemljila in je ostal v Sloveniji, kjer čedalje več tudi dela. Morda je zdaj pravi trenutek in priložnost tudi za vas in vaše podjetje. V radijskem srečanju ga je gostila Greta Kokot Rajković. Prisluhnite, razmislite. Potem pa pogumno naprej, po samo vaši poti. Kajti na koncu vedno ugotovimo, da je pravi uspeh lastno zadovoljstvo.