december 19, 2022

LUKA JEZERŠEK: Pohano meso je DNK Slovencev

Luka Jezeršek prihaja iz znane slovenske kulinarične družine Jezeršek in je eden izmed štirih bratov, ki skupaj uspešno vodijo podjetje z dolgoletno tradicijo v gostinstvu. So edini v Sloveniji z dvema lokaloma v Michelinovem vodniku. Zadnja leta ga lahko v vlogi sodnika spremljamo tudi v kuharskem šovu MasterChef.

Vrhunskega mojstra kulinarike Luko Jezerška je v našem radijskem srečanju gostila Tanja Jurjec.

Oče Franci in mama Sonja sta leta 1975 v Sori pri Medvodah prva pri nas zastavila zgodbo o cateringu. Štirje sinovi, Luka, Rok, Martin in Jure, vsak v svoji vlogi, nadaljujejo uspešno poslovno pot staršev in upoštevajo »družinsko ustavo«, dokument o medsebojnem funkcioniranju. 

»Rodili smo se dobesedno v oziroma nad kuhinjo, kjer je oče začel v domači garaži s podjetništvom.«

S strokovnim kreativnim moštvom pri Jezerških skrbijo za razvoj novih konceptov dogodkov, jedi, načinov postrežbe ... Letno organizirajo približno 2.500 raznovrstnih poslovnih in zasebnih dogodkov v okviru 500 km, za kar poskrbi 250 sodelavcev. Danes so ponosni na »a la carte ponudbo« na »top lokacijah« na Ljubljanskem in Blejskem gradu ter v ljubljanski Pivnici Union.
Leta 2007 so se gostom približali v Dvoru Jezeršek, prenovljeno domačijo na Zgornjem Brniku, kjer bogato tradicijo združujejo s hotelom, gostilno, restavracijo in kongresnimi dvoranami; tam je tudi izobraževalno središče Akademija Jezeršek, kamor pride po kulinarično znanje preko 2000 ljudi. Ponašajo se s prestižnim nazivom Kulinarično središče "Okusiti Slovenijo".

Pred televizijskimi kamerami
Luka Jezeršek se že deveto sezono veseli vloge sodnika v kuharskem šovu MasterChef. Snemanje traja dobre tri mesece. »Smo zelo kreativni, naš cilj pa je gledalcem doma odgovoriti na marsikatero kulinarično vprašanje,« pravi. Masteršef bo odslej sicer na sporedu trikrat na teden. Iz 26 oddaj jih bo odslej 39.

Božični jedilnik priskrbi mama
Žena Aleksandra ga je povezala z morjem in ga z očetom navdušila za jadranje, kjer se je od domačinov marsičesa nauči. Tudi to, »da se da meso vedno na vroče, ribe pa vedno na hladno«.
Ponosna starša Urha, Sofije in Japca se veselita božičnega večera, ki si ga vsakič poskusijo zapomniti po skupni pripravi večerje in druženju, 26. decembra, pa se vsi štirje bratje z družinami srečajo doma pri Jezerškovih. Za jedilnik poskrbi mama, tradicionalno pa prebirajo tudi zapisane želje. 

Luko Jezerška je pred mikrofon Štajerskega vala povabila Tanja Jurjec, prisluhnite jima v spodnjem posnetku.