januar 10, 2023

Tomo Česen: V hribih sem marsikaj doživel, zato mi v vsakdanjem življenju ni nič hudega

Tomo Česen, nekdanji vrhunski alpinist, inštruktor športnega plezanja, gorski vodnik in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije se je v štirih desetletjih preizkusil v številnih zvrsteh alpinizma, športnega plezanja in gorskega vodništva. Je predstavnik generacije, ki je v osemdesetih letih minulega stoletja dvignila slovenski alpinizem na takrat najvišjo možno raven. S svojimi solo vzponi se je kosal z najboljšimi alpinisti na svetu in jih večkrat tudi presegel.

Tomo Česen, nekdanji vrhunski alpinist, inštruktor športnega plezanja, nekdanji selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju, gorski vodnik in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije, je bil gost radijskega srečanja.

Tomo Česen je v devetdesetih letih preplezal najtežje zimske vzpone v Alpah, Dolomitih, Julijcih in Himalaji. Med njegove odmevnejše vzpone sodijo solo vzpon v južni steni Lotseja (1990), solo vzpon v severni steni Jannuja (1989), nova smer na Jalung Kang (1985). Je avtor knjige Sam (Didakta, 1991). V štirih desetletjih delovanja se je preizkusil v številnih zvrsteh alpinizma, športnega plezanja in gorskega vodništva, plezati pa je začel kot srednješolec, ko se je vključil v alpinistično šolo Planinskega društva Kranj.
V alpinizmu je dosegel številne presežke, žal se je soočil tudi s smrtjo soplezalca. Pod vrhom Jalung Kanga je izgubil prijatelja Boruta Berganta, ki je omahnil v smrt.

»Vem, da sem tisti trenutek bil blizu tega, da stopim na ono, drugo stran. Če bi za minuto zaprl oči, se zdaj ne bi pogovarjala. Ampak ta volja do življenja je v vsakem človeku, v nekomu je je malce več. Sestavni del alpinizma so seveda tudi takšne manj prijetne stvari. Včasih si rečem, da imam dovolj tega, a očitno me še kar vleče naprej

Med letoma 1995 in 2011 je bil Česen načelnik Komisije za športno plezanje PZS, vodil je projekt opremljanja smeri v slovenskih naravnih plezališčih. Bil je organizator in vodja tekem svetovnega pokala v športnem plezanju v Kranju, sedaj je vodja športnega dela tekmovanja tekme v Kopru. Sedem let je bil trener svetovne prvakinje (2001) Martine Čufar.
Zdaj uživa ob uspehih Janje Garnbret: »Ni mi jasno, kako nam je v Sloveniji iz tako majhne baze športnih plezalcev uspelo sproducirati toliko dobrih plezalcih. Verjetno je razlog v dobrem načinu dela. Janja Garnbret ni samo slovenska posebnost, je tudi svetovna. Ne vem, kdaj bo na sceno stopila naslednja plezalka, ki bo tako superiorna. A vedeti moramo, da Janja trenira zelo veliko in v intervjujih vedno znova poudarja, da trenira tako, kot da še nič ni dosegla

Tomo Česen je pogost kritik obiskovalcev gorskega sveta, včasih je celo mnenja, da bi bilo bolje, če bi določeni raje ostali v dolini ter je pogosto začuden, da v gorskem svetu ni še več nesreč.

»Lahko imate najboljšo opremo tega sveta, a če motorično niste dorasli gibanju v gorskem svetu, potem je vse zaman. Treba je najprej trenirati v lažjih razmerah in imeti veliko mero spoštovanje do tega sveta. Ker drugače se lahko slabo konča

V pogovoru z Barbaro Gradič Oset je Tomo Česen med drugim povedal, kdaj in kako so ga gore zasvojile, katero skladbo je nekaj časa neprenehoma poslušal in kje preživlja proste dneve.