maj 25, 2022

Adrijan Černelč: ujel sem še zadnji vlak za oživljanje starih sort jabolk in hrušk

V radijskem srečanju je bil z nami mag. kmetijstva Adrijan Černelč, priznan strokovnjak in izjemen poznavalec visokodebelnih travniških sadovnjakov, zaposlen v Kozjanskem parku.

 

Adrijan Černelč je izjemen poznavalec visokodebelnih travniških sadovnjakov. (Foto: Štajerski val)

Mag. Adrijan Černelč je na Fakulteti za biosistemke vede Univerze v Mariboru magistriral z nalogo Vrednotenje travniških sadovnjakov, kar že več let uspešno izvaja v Kozjanskem parku, ki je biotsko eden najbolj raznovrstnih predelov Slovenije in je lani praznoval 40-letnico. Je član Slovenske sortne liste sadnih rastlin. Že več kot 10 let si prizadeva ohraniti stare sorte jabolk in hrušk. Skrbi za drevesničarsko pridelavo sadik, ki se odlikujejo po ekološki proizvodnji, sortni pestrosti in po tem, da so vzgojene na generativnih podlagah. V Kozjanskem parku s svojim znanjem in izkušnjami ohranja stare sorte jabolk in hrušk. Skrbi za njihovo pridelavo in ohranjanje neokrnjene narave, ki je pomemben življenjski prostor za številne živali, predvsem za redke vrste ptic in metuljev.

Poleg izjemno odgovornega in strokovnega dela pa si Adrijan Černelč, ki živi v Bistrici ob Sotli, tik ob slovensko-hrvašpki meji, vzame čas tudi za nastop na domačem gledališkem odru, najbolj pri srcu pa mu je lepa slovernska pesem. Poje v Mešanem pevskem zboru Bistrica ob Sotli, kdaj pa tudi v domači cerkvi ali na Svetih Gorah. 

V radijskem srečanju ga je gostila Mimica Kidrič, prisluhnite v spodnjem posnetku.