november 1, 2022

ALENKA KRIŽNIK: Raje kot o smrti govorim o življenju

Alenka Križnik je strokovna sodelavka Slovenskega društva Hospic, pravnica, ki se bolje kot v sodnih dvoranah počuti med ljudmi v stiski, med ljudmi, ki ob zadnjih trenutkih življenja potrebujejo topel stisk rok.

Čeprav smo se z Alenko Križnik srečali tik pred 1. novembrom, smo govorili predvsem o življenju.

ALENKA KRIŽNIK se je po zaključenem študiju prava zaposlila pri odvetnici Romani Prevolšek v Šmarju pri Jelšah, za tem pa na Centru za socialno delo Šentjur pri Celju. Od leta 2019 je zaposlena pri Slovenskem društvu Hospic. Poslanstvo društva je prisluhniti fizičnim, psihosocialnim in duhovnim potrebam umirajočih bolnikov in njihovih svojcev, lajšanje trpljenja, podpiranje v njihovi osebni preobrazbi in doseganju želene kakovosti življenja.

»Na smrt se nikoli ne bomo pripravili, pomembno pa je, da izboljšamo odnose z ljudmi danes in da živimo vsak dan posebej. V Slovenskem društvu Hospic opozarjamo na pomen življenja in ne na smrt. Mi smo tukaj zato, da vam lajšamo trpljenje ob izgubi ljube osebe in v zadnjih trenutkih življenja, ne pa da govorimo o smrti. Življenje je tudi to, da pomagamo nekomu, ki je v stiski.« 

Alenka je tudi avtorica slikanice Dežni škrat in Nezadovoljni ptič, s katero širi včasih pozabljeno vrednoto medsebojne pomoči.

V pogovoru z Barbaro Gradič Oset je Alenka Križnik spregovorila o pomenu zadnjega slovesa umirajočih, o pomembnosti zavedanja sedanjega trenutka in o tem, da je v svetu kljub vsem nesrečam veliko svetlobe. Prisluhnite v spodnjem posnetku radijskega srečanja.