januar 29, 2018

Andrej Toplišek: Glasba je v srcu

Andrej Toplišek je zelo priznan komponist, vokalist in multi-instrumentalist iz Rogaške Slatine. Harmoniko je začel igrati pri šestih letih, kmalu so sledili tudi drugi inštrumenti. Je član ansambla Okrogli muzikanti - Die Runden Oberkrainer, ki veljajo za enega najboljših interpretov kvintetovske glasbe in največ nastopajo v tujini.

Andrej Toplišek je priznan glasbenik, ki nastopa v zasedbi Okrogli muzikanti, hkrati pa je tudi avtor samostojnih projektov in učbenika za igranje na harmoniko za profesionalce. V radijskem srečanju ga je gostila Tanja Jurjec.

Andrej Toplišek je po poklicu optik - tehnik, a ga je glasba odnesla v profesionalne vode. Poleg igranja v ansamblu v svojem studiu snema tudi avtorske projekte. Leta 2009 je za prvo zgoščenko z naslovom Andrej Toplišek Alpengold vse inštrumente posnel sam, kmalu za njo je izšla zgoščenka Music Around the world, leta 2012 pa je kot ljubitelja jazza izdal samostojni glasbeni projekt It`s Time For Jazz, tri leta kasneje je sledila še zgoščenka Akkord-eon-2015.

Avtor učbenika za harmoniko
Andrej Toplišek je predan glasbenik, ki je napisal tudi učbenik za izboljšanje tehnike igranja na harmoniko za profesionalce. Letos obeležuje 30. letnico igranja na harmoniko in s prijatelji v februarju pripravlja poseben koncert v Kulturnem centru Laško. Seveda pa njegovo glasbeno ustvarjanje ne bi bilo tako uspešno brez podpore družine. Po njegovih stopinjah že stopata tudi sinova Aljaž in Andraž, na kar sta z ženo Barbaro zelo ponosna. Še več iz življenja in z glasbene poti Andreja Topliška v posnetku radijskega srečanja na Štajerskem valu. Gostila ga je Tanja Jurjec.